Efterårsferien 2018 byder på store oplevelser i Berlin

Lysfest, stor kunst-performance og danske guider, der viser rundt. Der er suppleret godt op med oplevelser inden for kultur og historie, når danskerne i stort tal tager til Berlin i skolernes efterårsferie.

Oktober er måneden med næstflest danske gæster i Berlin, og det skyldes jo først og fremmest de danske skolers efterårsferie i uge 42. Her er en række tilbud, der måske kan lokke nogle af de besøgende. Vi begynder med de åbne ture, som danske guider har slået op i uge 42.

Gitte Merrild fotograferet ved Berlinmuren i 2014

Fire pop up-ture og skræddersyede tilbud fra Gitte Merrild
Gitte Merrild var journalist i Berlin 1988-1995, hvor hun var på pletten og rapporterede til danske medier, da Muren faldt i 1989. Forinden oplevede hun også livet bag Muren og oprøret i DDR, og hun fulgte processen frem mod genforeningen af de to Tysklande og tiden derefter.

Denne vigtige epoke i Europas historie danner en væsentlig klangbund i hendes såkaldte pop up-ture, men der indgår også andre emner. I uge 42 her i 2018 har hun planlagt fire pop up-ture for børn og voksne. Som noget helt nyt har hun også et tilbud om, at man selv kan skræddersy sin tur i perioden 9.-20. oktober 2018.

Læs mere på Gitte Merrilds hjemmeside og pop up-turenes Facebook-side.

I 2015 bidrog Gitte Merrild til Vild med Berlins serie “Mit Berlin”, hvor du kan læse mere om hende.

Lene Tymoshenko arrangerer åbne ture hver dag i efterårsferien 2018.

Lene Tymoshenko fortæller om husbesættere og meget mere
Lene Tymoshenko har boet i Berlin i 26 år, og i sit firma “Berlin på Vrangen” arrangerer hun både bestilte og åbne ture året rundt. En del af turene handler om tiden med husbesættelser og den store alternative scene i Berlin efter Murens fald, som hun selv var en del af, men hun har også andre ture, der bl.a. handler om jøder i Nazi-tiden og tiden med det delte Berlin.

Hun har stillet i udsigt, at der i uge 42 vil være åbne ture alle dagene. Følg med på hendes hjemmeside.

Læs mere om Lene Tymoshenko i blogindlægget ”Berlinerne finder sig sgu ikke i noget!

Palsta i Schillerkiez serverer “enkel mad med velsmag”.

Ny vinbar med dansk køkkenchef
Og når vi nu er ved det dansk-berlinske, er det på sin plads at nævne, at det kulinariske Berlin i august blev beriget med en ny vinbar, Palsta, der ud over vin serverer “nordisk comfort food“, som ifølge den danske køkkenchef Filip Søndergaard også kan beskrives som “enkel god mad med velsmag”.

Spreeradios madanmelder Per Meurling har besøgt restauranten og giver den fem stjerner med ordene “Skandinavisch in Berlin essen … Riesen Potenzial!”

“Palsta” ligger på den østlige kant til det store, grønne område Tempelhofer Feld, hvor der landede fly indtil 2006.  Navnet skulle betyde kolonihave på finsk, hvilket har den årsag, at ejeren er fra Finland. Der er åbent onsdag-søndag kl. 15-23.30. Lukket mandag-tirsdag. Se også Palstas Facebook-side.

Fredag og lørdag er det en god idé at bestille bord.

Palsta Wine Bar
Oderstraße 52
12049 Berlin
Tlf. +49 176 66697542

Festival of Lights kan opleves på Pariser Platz, men også mange andre steder i Berlin 5.-14. oktober 2018

Gå ikke glip af den gigantiske lysfest
Tager man til Berlin senest i den første weekend i efterårsferien, hvilket er i uge 41, kan man lige nå de sidste dage af “Festival of Lights”, som slutter søndag 14. oktober. Det er stor kunst, malet med lys på mange forskellige bygninger og pladser i det centrale Berlin.

Se begivenhedens hjemmeside for at tjekke ruterne for de store oplevelser. Man skal selvfølgelig forbi Brandenburger Tor, men der venter store oplevelser mange steder.

Kæmpe kunstinstallation skal minde os om diktaturet
Den russiske filminstruktør Ilya Khrzhanovsky har støtte fra bl.a. sin tyske kollega Tom Tykwer og performancekunstneren Marina Abramović i skabelsen af en kæmpe installation, “Dau Freiheit”, der som en indespærret by i byen skal minde os om, hvordan det er at leve bag murene i et diktatur. Det er ikke helt til at overskue omfanget ud fra foromtalen, men det tegner til at blive stort.

Det finder sted i et stort område omkring Kronprinzenpalais på Unter den Linden og løber af stablen i perioden fra 12. oktober og frem til den historiske dag for Murens fald, 9. november. Man kan købe visum til den indespærrede bydel til priser mellem 15 og 45 euro afhængigt af, at man blot skal på en 2, 24 eller 72 timers visit. Man kan også købe “diplomatvisum” til hele perioden.

Læs mere på Berlin.de.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *