Ny guide til den skæve, skøre og modsætningsfyldte by

Hvis man vil lære Berlin at kende, skal man bare begynde. Og blive ved. Du kan passende gå i gang ved at læse om – og opleve – de 111 specielle steder, der omtales i en ny dansk guidebog.

111 steder i Berlin som du skal seEuropas smukkeste undergrundsstation, det berlinske Eiffeltårn, den tidligere jødiske pigeskole …

Tre tilfældige nedslag i ”111 steder i Berlin som du skal se” beviser endnu engang, at der ikke er nogen ende på den tyske hovedstad. Selv om du har besøgt byen mange gange, er der fortsat utallige steder at opdage, fængslende historier, betagende arkitektur eller sjove anekdoter.

Den nye guidebog på dansk er et udvalg af de to bind, der findes på tysk af ”111 Orte in Berlin die man gesehen haben muss”. Journalist Teddy Petersen, der tidligere har bidraget med et gæsteblogindlæg på Vild med Berlin, har stået for udvælgelsen, oversættelsen og tilpasningen til et dansk publikum.

Det er der kommet en meget interessant og smuk bog ud af. De 111 steder har fået hvert sit opslag med en overskuelig tekst på venstresiden og meget varierede billeder på højresiden. Bagerst i bogen er der fire bykort, der ret præcist viser placeringen af de udvalgte steder. Hvis man befinder sig på et nyt sted i Berlin, kan kortene også bruges til inspiration, så man lige kan få et par oplevelser med, mens man alligevel er i området.

Forfatteren er freelancejournalist Lucia Jay von Seldeneck, født i Berlin i 1977. Hendes opvækst i byen har på ingen måde svækket hendes blik for de spøjse detaljer i de mere ukendte kringelkroge, og hendes tekster emmer af kærlighed til byen. Også fotografen Verena Eidel og reseacheren Carolin Huder er berlinere.

I samarbejde med forlaget Frydenlund udlodder Vild med Berlin tre eksemplarer af bogen. Du kan vinde dit eksemplar ved – i kommentarfeltet under nedenstående uddrag fra bogen – at skrive lidt om et særligt sted i Berlin, som du holder af eller gerne snart vil opleve. Vi udtrækker tre vindere blandt bidragene på bogens udgivelsesdag 28. oktober 2015.

Forlaget har stillet nedenstående fire eksempler fra bogen til rådighed for Vild med Berlin.

© Forlaget Frydenlund

© Forlaget Frydenlund

Et forsøg, der vejer tungt

Storhedsvanvid man kan røre ved

I årevis var den runde kolos en gåde. Der var mange bud på, hvad betonklodsen inde midt i et område med kolonihaver var: en bunker, et vandtårn eller et forsvarsværk af en slags? Men ingen af buddene var helt troværdige. Forklaringen på disse 12.650 tons betonmonstrum kunne ingen forestille sig. Men så fandt man planerne: Dette overdimensionerede korpus skulle teste jordbunden før et vildt mammutprojekt!

Albert Speer var Hitlers foretrukne arkitekt, og efter hans planer skulle på dette sted stå den 117 meter høje triumfbue, der var en del af projekt Germania, som var Berlin bygget om til ny hovedstad i nazisternes verdensrige. Den gamle øst-vest-akse, der i dag er Unter den Linden og Straße des 17. Juni, skulle udvides til 50 kilometers længde. Vinkelret på den skulle en ny nord-syd-akse på 40 kilometer ende i »Folkets hal«, verdens største bygning med plads til 180.000 mennesker. Da Albert Speer viste sin far modellen af Germania, skulle han have sagt til sin søn: »I er blevet fuldstændig sindssyge«.

Men galskaben resulterede også på dette punkt i realiteter, og Speer overlod ikke noget til tilfældighederne. Fra april til oktober 1940 kom betonklodsen derfor til verden – for at afprøve undergrundens stabilitet på stedet. Triumfbuen skulle være så stor, at den parisiske triumfbue i sin helhed kunne stå under den.

Det viste sig at være umuligt at sprænge denne testbygning i luften eller på anden måde fjerne den, så den står tilbage som et monument og erindrer om de uhyrlige planer for Berlin. Den har selvfølgelig fået nogle øgenavne – »Champignon« og »Naziklodsen«.

Fra et udsigtstårn på området lader vanviddet sig overskue i hele sin udstrækning. Op i 14 meters højde skulle en vold danne denne akse gennem Berlin. Forsøgsprojektet her skulle have været fjernet, og al beboelse mellem Tempelhof Feld og Hauptstraße skulle have veget for dette storhedsvanvid.

© Forlaget Frydenlund

© Forlaget Frydenlund

Huset David Bowie boede i

”Heroes” fra en toværelses i Berlin

Huset står på en gade, der skråner – det oplever man ikke mange steder i Berlin. Men ellers er det en helt gennemsnitlig ældre bygning, malet i en trist grå-hvid-gullig farve. En indisk restaurant, et forsikringskontor, en tatovør og en lægepraksis kæmper om pladsen i stueetagen, og mellem dem er indgangsdøren klemt inde – den dør i Hauptstraße 155, som David Bowie i 1976 gik ind ad og besluttede at leje en to­værelseslejlighed på første sal. Hans nabo blev Iggy Pop.

Da Bowie kom til Berlin, hed det sig, at han var færdig. Et narkotikavrag. Men i Berlin kom han sig. Han kom for at indspille, og han blev her i tre år. I Hansastudierne blev lp’erne »Low« og »Heroes« indspillet, og sammen med Iggy Pop lavede han nogle fælles sange.

Kun to huse derfra i Hauptstraße 157 har indehaveren af baren »Neues Ufer« stillet stole og borde ud på fortovet. På Bowies tid hed baren »Anderes Ufer« og var for musikerne fra nummer 155 deres andet hjem. De kom for at få morgenmad, og om aftenen var det whisky.

Det var den første åbenlyst homoseksuelle café i Schöneberg. Man kunne kigge ind i den, og enhver kunne – også uden at ringe på og uden hemmelighedskræmmeri – bare gå ind. Hvilken whisky Bowie drak, er der ingen på stedet, der ved i dag. Men det siges, at når David Bowie i dag er i Berlin, skal han altid lige forbi huset i Hauptstraße. »En by, fuld af barer for sørgmodige, skuffede mennesker. Den elsker jeg«, sagde David Bowie engang om Berlin.

Der er også folk, der stadig elsker David Bowie. Beviset: Der er jævnligt fans, der skruer skiltet med husnummeret af for at få et stykke af David Bowies liv med hjem.

© Forlaget Frydenlund

© Forlaget Frydenlund

Det dyreanatomiske teater

Et vindue til videnskaben

Kort før floden Panke munder ud i den større Spree, snor den sig i skyggen af Charité-højhuset og Humboldt-Universitetets veterinærmedicinske murstensbygninger. Det gamle campusområde ligger fuldstændig gemt bag husene i de omliggende gader, men derinde under de ældgamle træer fører små højryggede broer over den lille flod, som på dette sted næsten er nemmere at springe over. Nogle huse står tomme, og gennem de støvede vinduer kan man ane, at de fleste er gamle stalde.

Midt på det store område ligger det nyrestaurerede Dyreanatomiske Teater. Kong Friedrich Wilhelm II lod det bygge i 1787 for at kunne uddanne dyrlæger til hestene i sin hær, fordi så mange af dem døde af epidemier.

Kuplens indre ligner ikke et auditorium, som man ellers kender det. Det minder mere om et amfiteater med sine stejle, afrundede sider og hvide bænke, der løber hele vejen rundt. Det var på en vis måde også hensigten: Så kunne alle se den forestilling, der udspillede sig nede i midten. Ved hjælp af et bord, der kan sænkes og hæves, blev det døde dyr nede fra kælderen hævet op i lokalet – en ren teateroplevelse – og så blev det dissekeret for øjnene af de studerende. De antikke vægmalerier med letpåklædte mænd og deres dyr plus det tilbagevendende motiv med blomstersmykkede dyrekranier virker overdrevet og alt for mytologisk i de videnskabelige omgivelser.

I dag er salen under kuplen igen i brug. Tværfaglige udstillinger, møder og foredragsrækker med temaer, der er tilgængelige for alle, gør det videnskabelige teater til et udstillingsvindue for forskningen.

© Forlaget Frydenlund

© Forlaget Frydenlund

Uret, hvor tiden flyder

Mere Vestberlin bliver det ikke

Alt flyder. I det mindste i Europa-Center – her er tiden siden 1982 i form af en grøn neonfarve løbet gennem glasrør, boblet videre i store reagensglas, inden den bliver pumpet ovenpå, samlet og på ny ledt videre.

Små flade glasbobler ude til højre viser minutterne, store runde timetallet ude til venstre – det aflæses af, hvor den grønne væske står lige nu. Al den flyden og boblen driver et stort pendul, som så igen styrer åbningen af de forskellige kanaler. Men helt forstå alt det kan man ikke!

Fædrene forklarer børnene det tekniske, men alle, der bliver stående for at kigge på tidens op- og nedstigen, har deres egen teori om, hvordan uret fungerer. Og det er ikke så mærkeligt – forklaringen på det skilt, der er sat op, er ikke nem at forstå.

Da Europa-Centret blev åbnet i 1965 som indkøbs-, kontor- og boligcenter, var det virkeliggørelsen af en drøm for hele Vestberlin. En Mercedes-stjerne drejede uden pause højt oppe over byens tage, i den overdækkede gård nedenunder kunne man sidde på små terrasser mellem planter, og man kunne sidde ved springvandet udenfor og bestille is med parasol. Det kan man i øvrigt stadig.

På trods af det – eller netop på grund af det – er der fyldt af mennesker på den neonbelyste rulletrappe og på gangene mellem Irish Pub og Mövenpick. Den ene gæst ser ud til at være fast gæst, den næste formodentlig Berlin-turist. Der er indimellem nogle, der nok allerede som børn i Vestberlin har stået ved uret og måbet. Og uret står der stadig og viser næste time, mens de gamle et øjeblik synes, at det er som om tiden er gået i stå et eller andet sted mellem 1960’erne og 1980’erne. Eller som det bliver sagt i en reklamefilm på internetsiden: »Mere Vestberlin bliver det ikke«.

Mest bevægelse er der i det sindrige system, når klokken skifter ved hele klokkeslæt.

Vindere af lodtrækningen
Bidragsyderne til teksterne i kommentarfeltet herunder skriver om et særligt sted i Berlin, som de har opdaget eller gerne vil opdage. De indgik i en lodtrækning om tre eksemplarer af bogen. 29. oktober 2015 trak vi tre vindere: Steen Karstensen, Helsingør, Pia Möller-Light, Århus C og Bente Toft, Knebel.

Bogen kan købes hos Forlaget Frydenlund for 199 kr.

121 thoughts on “Ny guide til den skæve, skøre og modsætningsfyldte by

 1. Jutta Hillersborg

  Var til jubilæum for murens fald fantastisk oplevelse. Helt ubeskrivelig.
  Mange af stederne ville jeg gerne se igen da der var så mange mennesker overalt.
  Prenzlauer Berg vil vi meget gerne på opdagelse.

  Svar
 2. Peter Arndal

  Mauer Park – Gedänkstätte er et fantastisk område. Og rundvisningen på Reichstag – husk at bestille hjemmefra ( i god tid )

  Svar
 3. Kasper K

  Skal til Berlin for første gang med børn næste år, har svært ved at pege på et sted, synes det er en mega fed by, glæder mig til at komme på loppemarked, børnene glæder sig til kadewe (uden at de ved det endnu). Vi skal gå ture, cykle (Berlin er meget nem at cykle rundt i,- og så er det en fin måde at se byen på).

  Svar
 4. Christine Voetmann

  Rundt i Berlin på cykel kan helt klart anbefales, da man støder på gader, områder og stemninger man ikke ville opdage hvis man var rundt med s-bahn/u-bahn/bus. Især ville jeg gerne, endnu engang, rundt til alle de flotte, forskellige og spændende afkroge af Tiergarten.

  Svar
 5. Henrik Clemmensen

  En af Berlins ældste biografer

  Tilsiter Lichtspiele, Richard-Sorge-Str.

  Efter at have boet i baghuset til denne perle for knapt 10 år siden, er Tilsiter Lichtspiele et fast punkt på dagsordenen på hver tur “hjem” til Berlin.

  Udefra ligner det en ganske normal kneipe, men udover den afslappede stemning i baren (hvor du bl.a. også kan spille lidt brætspil) er de to små biografen inde bagved (den mindste har kun plads til 20-25 personer) udstyret med bløde gamle biografstole og små borde. En perfekt måde at slutte en hård weekend af på en søndag aften.

  Svar
 6. Helle Harbjerg

  Europa-Centret lyder alt for spændende, både for mig og for børnene.
  Elsker Berlin, især fordi der er så meget for børnene! Så føler alle de har fået en på opleveren….

  Svar
 7. Anne-Mette Søe Paulsen

  Var i starten af oktober i Potsdam med familien. En virkelig hyggelig, smuk og anderledes bydel. Nåede slet ikke at se alle de fine slotte og huse i området, så har noget tilgode til næste år. Kan varmt anbefale et par restauranter med fantastisk mad til meget rimelige priser.
  Le Petit i Mittelstrasse, pladsbestilling nødvendig.
  My Keng i Brandenburger Str. Sidst nævnte tager dog ikke mod pladsbestilling så det er om at være I god tid eller være heldig.
  Iøvrigt boede vi på Hotel Monte Vino der har den skønneste morgenbuffet med alt hvad hjertet begærer. Store værelser med højt til loftet og god atmosfære.

  Svar
 8. Mads Damm

  Clärchens Ballhaus i Auguststrasse. Helt genialt sted med over 100 år på bagen. Der er dans, mad og drikke hver aften hele ugen. Vi var der til salsa mandag aften. Unge, gamle, tyskere, turister, autonome og bankfolk dansede rundt mellem hinanden til sydamerikanske salsa-rytmer. Helt igennem forrygende sted, som jeg vil anbefale til alle.

  Svar
 9. Eva B. Lau

  Hver gang jeg er i Berlin skal jeg lige forbi det tidligere Stasi-fængsel Hohenschonhausen og tage (mindst) en af de guidede ture, hvor guiderne ofte er tidl. indsatte fra enten Hohenschonhausen eller andre af Stasi’s fængsler

  Svar
 10. Ulla

  Jeg var der i 1980’erne for at lave gymnastik. Nu vil jeg meget gerne genopleve byen og se hvordan den har udviklet sig siden da.

  Svar
 11. Sys Ferslev

  jeg vil meget gerne have fingre i den bog, da jeg skal til Berlin i alle juledagene med mine børn og mand.

  Svar
 12. Gitte Pedersen

  Absinth Depot Berlin, Weinmeisterstr 4 tæt på Hackeshe Höfe er en lille hyggelig bar og butik med over 100 forskellige variationer af absinth plus div tilbehør

  Svar
 13. lars sørense

  Weinberg park, er en lille oase bagved rosenthaler Platz. Herlig afslappet stemning og man kan sidde og nyde en weize mens konen et sendt på shopping på kastanien allé

  Svar
 14. Kia Andersen

  Jeg skal til Berlin for 8 gang til nytår, og jeg elsker at gå på opdagelse i byen. Det der er så fantastisk og fascinerende ved byen er, at man altid kan finde nye, uudforskede steder.
  Mine særlige steder i byen er ind til videre: Gärten der Welt, og så kan jeg anbefale at tage på en eat-the-world tur eller en guidet tur med Alternative Berlin, hvor man får indblik i Berlins skævheder.

  Svar
 15. Birthe Egelund Høier

  Med udgangspunkt i Schöneberger Rathaus kan man opleve det grønne Berlin og Berlinerne. Volkspark, Rudold-Wilde-Park glider over i Volkspark Wilmersdorf. Parkanlægget strækker sig flere kilometer lidt nord for motorvej 100. Der traves, løbes og cykles i parken og leges på de store legepladser. I Parkens vestlige ende er der sportsanlæg og hundelegepladser. Undervejs kan man spise brunch i udkanten af parken til billige penge.
  Efter turen i parken i dagtimerne kan man passende bruge aftenen i det nærliggende teltteateret Bar Jeder Vernunft.
  Jeg vil meget gerne vinde bogen med inspiration til nye oplevelser i Berlin

  Svar
 16. Eli Novak

  Den bog ville jeg gerne vinde. Jeg trænger til ny inspiration. Jeg synes, jeg har set alt i Berlin. det passer selvfølgelig ikke.
  Måske er jeg heldig i lodtrækningen ? ellers skal den købes ??
  Kh Eli

  Svar
 17. Lars Petersen

  For danske roklubber er Berlin også et meget interessant sted. Der er flere hundrede km spændende søer, kanaler og selvfølgelig floden Spree at ro på. Jeg har efterhånden roet Berlin tyndt, og der er mange gode steder. Et de spændende steder at opleve, også fra land, er “Neu Venedig” i Wilhelmshagen, et stort sommerhus/kolonihave kvarter, der er gennemskåret på kryds og tværs af små kanaler. Nærmeste S-Bahn er Berlin-Wilhelmshagen. Tag en gåtur der ude. Der ligger også nogle hyggelige restauranter.

  Svar
 18. Morten Overgaard

  Tempelhof! Cykle, grille, dase, løbe, skate, rulle, Koldkrigs historie og ikke mindst: Se på Berlinere.

  Svar
 19. Pernille Ingemand Sørensen

  Har været i Berlin 10 gange på 4 år og er totalt vild med byen. Kom hjem fra Berlin i går og har allerede abstinenser. Det bedste ved Berlin er at byen er så forskellig alt efter hvilken bydel man besøger. Det betyder at en uge i Berlin kan byde på mange forskellige kulturer, syns-og smagsindtryk.
  Mit favoritkvarter er Prenzlauer Berg. Elsker alle de små hyggelige caféer der er i kvarteret. Berlin er verdens bedste by!

  Svar
 20. Anette Due

  Jeg elsker Berlin. Checkpoint Charlie er et fantastisk sted, som jeg gerne vil opleve igen. Så meget historie på et sted. Både fascinerende og afskrækkende på en gang. Glæder mig så meget til at komme derned om en måned ?

  Svar
 21. Luna

  Når jeg tænker på særlige steder i Berlin, popper den forladte forlystelsespark “Spreepark” straks op i mit hoved! Det virker helt magisk at gå rundt i forfaldenheden…

  Svar
 22. Hanne Birgitte Dalgaard

  Fandt på min seneste berlintur, nærmest skjult i en baggård, mindesmærke og kunstprojekt til minde om den ødelagte synagoge i Lindenstr. under progromnatten. Du finder stedet på adressen: Axel-Springer-Straße 48-50.

  Svar
 23. Oda Strandridder Petersen

  Rundt i Berlins baggårde er der virkelig mange spændende oplevelser, det kan anbefales. Man bliver aldrig færdig med fantastiske Berlin ?

  Svar
 24. Peter Budtz

  Gleis 17 er et sted som maner til eftertanke. Det er grufuldt men samtidigt fredfyldt.
  Det ligger ved Berlin – Grünewald stationen, og er et af de steder, hvor jøder og andre blev deporteret fra.

  Svar
 25. Gitte

  Var i Berlin i efterårsferien – for første gang siden 1981 – og er vild med byen. Medbragte min 12-årige knægt og vi er begge enige om, at vi slet ikke fik set alt det vi gerne ville. Så som nyslåede ‘Vild med Berlinere’ vil vi glæde os til at læse den nye bog… uanset om vi så vinder den eller ej 😉

  Svar
 26. Jens Bertelsen

  Berliner Unterwelten er en overset attraktion – man kommer dybt ned i de underjordiske bunkere tæt på Berlins centrum

  Svar
 27. Anette Juncher

  Altid dejligt at gå en tur på Kollwitch Platz når der er økologisk marked – torsdag og lørdag

  Svar
 28. Lene Faurbye Hattesen

  Bliver nok aldrig færdig med Berlin. Næste gang skal vi se Dinosaurer og loppemarkeder og monstershow.

  Svar
 29. Charlotte TR Hacke

  Jeg elsker Berlin, og da jeg var på barsel for 2-3 år siden boede vi i den fantastiske by, da min mand på det tidspunkt arbejdede der. Nu vender vi tilbage dertil nogle gange om året – og den overrasker os gang på gang. Kontrasternes, mulighedernes by. Vi har gået gennem byen på kryds og tværs og taget offentlige transportmidler. Vi ser altid Berliner Dom og området omkring, Mauer Park og så mange andre steder. Et af mine yndlingssteder er Volkspark an Friedrichshain, fordi det er en lille oase midt i en storby, hvor der er en helt anden energi end i centrum ❤️

  Svar
 30. Irene Sørensen

  har en aftale med min søn om at vi skal ned og se Berlin som modeljernbane. Men vi skal helt sikkert også ud og se OL stadium og der er beskrevet en rute i en af de mange bøger om Bowie ruten kaldes i Bowies fodspor – den er knægten tvangsindlagt til at opleve.

  Svar
 31. Hjalte Balslev Døssing

  Forum Weinerei på Fehrbelliner Straße, vest for Senefelderplatz. Herligt sted, hvor man kan sidde ude, inde og i (vin-)kælderen. Stort og varieret udvalg af vine og man betaler efter ønske når man går.

  Svar
 32. Charlotte Villumsen

  Mauer Park og den jødiske kirkegård gjorde begge særligt indtryk på mig, og jeg vil rigtig gerne opleve fem igen.

  Svar
 33. Rikke Laursen

  Spree Park finder jeg interessant. At gå rundt om parken, nysgerrigt presse næsen mod hegnet og forestille sig hvordan der så ud. Spændende om den virkelig åbner igen, som jeg lige har læst den gør. Spændende hvordan den kommer til at se ud. Hvis den gør, så kommer jeg endelig gennem hegnet og oplever parken leve igen. Men indimellem er forestillingerne bedre end sandheden…

  Svar
 34. Anette Müller

  Jeg er i Berlin en gang om året på tøse tur og der SKAL jeg på Das Klo!!! Verdens sjoveste bar hvor vi drikker øl af tisse kolber??????

  Svar
 35. Bente

  Vi har været i Berlin 6 gange og nu opsøger vi de steder de andre turister ikke kommer. Alt det andet har vi set 🙂 I sommers fandt vi en lille kirkegård bagved Karl Marx alle. De var en stor oplevelse at gå rundt derinde og se hvordan de gamle gravsteder var fulde af skudhuller fra krigen. De er de små oplevelser, der tit bliver de største i Berlin. Næste sommer tager vi der ned i to uger og der vil vi gå efter alle de ukendte ting og bare være Berliner, for en kort stund.

  Svar
 36. Lise

  Jeg har set alt det man SKAL se i Berlin. Nu mangler jeg “bare” at se alt det skæve, skøre og anderledes, som Berlin også byder på.

  Svar
 37. Dan Hansen

  Jeg har indtil videre kun været i Berlin en enkelt gang, men vil gerne se alle 111 steder.
  Min bedste oplevelse var nok den dag, vi brugte på at gå gaderne i Prenzlauer Berg tynde 🙂

  Svar
 38. Gitte Kjærgaard

  Vi elsker Volkspark am Weinberg – om sommeren til at plaske i det blå bassin og gi’ den gas på den fantastiske legeplads. Parken er fantastisk; fin rosenhave og graffiti på murene. En upoleret diamant med masser af stemning og liv.
  Om vinteren er det kælkebakken som giver sus i maven.
  Frokost på Nola’s eller Yumcha Heroes tæt ved.
  Jeg må afsted snart igen med ny inspiration i kufferten. Kendte ikke til champignonen – men har været i Europacentret og skal se nærmere på det ur!
  Tak for inspiration ???
  Gitte K

  Svar
 39. Lars Christophersen

  Jeg kan anbefale at se stumfilm med livemusik hver lørdag kl.24 i Babylon-biografen. Det er gratis og biografen står stadig som da den blev bygget i 20erne med masser af historie og det originale kinoorgel fra dengang. Her er der Berliner-stemning, især når der vises lokale klassikere som Metroplois eller Das Cabinet des Dr. Caligari. Ps. Der er to biografer med navn Babylon i Berlin. Det er den ved Rosa-Luxemburg-Platz.

  Svar
 40. Charlotte Simonsen

  Bergmannstrasse med de mange sjove og multikulturelle spisesteder og butikker.

  Kado i Graefestrasse – fuldstændig fantastisk lakridsforretning

  Rosenthaler Grill und Schlemmerbufet på Rosenthalerplatz. Döner eller Teller – altid godt og billigt. Åben 23 timer i døgnet.

  Svar
 41. Søren Egebak Thygesen

  Har jeg mulighed for det, når jeg er i Berlin, vil jeg altid gerne en tur til Cafe C&K på Marienburger Strasse, Prenzlauerberg. Det er en lille ufancy cafe med musik spillet på grammofon og byens bedste kaffe. En perfekt pause på en vandretur gennem byen.

  Svar
 42. Anita Köppen

  Så er vi lige kommet hjem fra Berlin, med ømme fødder… Går på FB og ser et billede fra http://www.vildmedberlin.dk med gavlen på Axel Springer Straße og to dage forinden pegede jeg på den og sagde til mine medrejsende at det lignede en ildkugle igennem luften på den gavl.
  Anbefaler websitet til dem jeg hører taler om Berlin.
  Vi havde en fest på hjørnet at Oranienstraße i en döner butik med Elvis bag disken. Uanset om der spises med kniv og gaffel eller ej, så er det lutter god madkvalitet vi har mødt.
  Må jeg godt lige sige at jeg har fødselsdag nu her på trækningsdatoen (-;

  Svar
 43. Pia Quottrup sand

  Neni restaurant på toppen af hotel Bikini, super sted at spise – lækker mad og fantastisk udsigt over byen og Tiergarten. Jeg skal helt sikkert besøge dette sted igen!

  Svar
 44. Frank Heinrichas

  Restaurant Lavanderia Vecchia í Neukölln, en italiensk tidslomme i metropolen Berlin. En restaurant, som tager et socialt ansvar og tilbyder kontanthjælpsmodtagere lækker, veltilberedt, traditionel, men alligevel moderne italiensk mad til en stærkt nedsat pris – en gang om måneden. Jeg spiser som regel dér sammen med mine i Berlin bosiddende venner hvert år i vinterferien, hvor der er Die Berlinale – filmfestival i Berlin.

  Svar
 45. Anja Berth

  Efterårsferie med piger på ti og 12 år. Clärchens Ballhaus var et hit – auguststrasse – og monsieur vuong i Alte Schönhauser Strasse er funky og fashionabel på den billige og flade sko-agtige møde. Beregn lidt ventetid, men det er et muss-machen. Vi skal tilbage til Kreuzberg, for vi nåede ikke denne gang at gå rundt – det regnede meget – og heller ikke Das Badeschiff som vi før har besøgt. En fantastisk pool midt i Spree og med cocktails. Og rittersport museets workshop – fantastisk oplevelse for børn og 10 euro pr. snude:-)

  Svar
 46. Bolette Schønning

  Sang med mit Gospelkor i den nedlagte radarkuppel på Teufelsberg – det var fantastisk! Helt utrolig lyd og scenografi, med koldkrigsstemning blandet en masse flot grafitti og den mest fabelagtige udsigt over hele Berlin.

  Svar
 47. Birgit Dusa

  Et sted med træer der gror op mellem gamle jernbanespor og mærkelige skulpturer. Desuden også en café. : Natur-Park Shöneberger Südgelände. Ved S-Bahnhof Preisterweg.

  Svar
 48. Dorte Dam

  Der er mange steder i Berlin jeg gerne vil opleve: bunkers under byen, cykeltur gennem byen, Spreepark, en carbaret el. lign., listen er lang… Det skønne ved Berlin er, at mine store børn også synes, det er et skønt sted at være sammen som familie❤️

  Svar
 49. Søren Christensen

  Manufactum! Hver gang jeg er i Berlin, skal jeg forbi varehuset Manufactum på Ernst Reuter Platz. Her får man lutter kvalitetsting til køkkenet, til haven, til hjemmet – eller lige den gamle specielle stikkontakt – you name it eller hvad det nu hedder på tysk.

  Svar
 50. Anette Hebsgaard

  Senfsalon i Hagelbergerstrasse. En lille specialbutik med hjemmelavede sennep’er og chutney’er. Smagsprøver og salg:-).

  Svar
 51. Sidse Stephensen

  Filmmuseet i Sonycentret på Potsdamer Platz er en perle. Her går det virkelig på for en, at Hollywood var den lille i starten af 1900-tallet. Berlin var verdens filmmekka. Det er kunst og flot formidlet.

  Svar
 52. Pingback: Første gang var dramatisk og overvældende | Vild med Berlin

 53. Sigrid Hansen

  Vil gense bunkeren fra 2. Verdenskrig i Pallasstrasse i Schöneberg. Den er så solidt bygget, at den vist er umulig at komme af med. Derfor er den blevet inkorporeret i en boligblok. Det ser absurd ud, men giver også stof til eftertanke at se rester af Hitlers overlevende bygningsværker.

  Svar
 54. Vicky Brommann

  Berlins gader – mit yndlingstidsfordriv er gang. At opleve de små historiske pejlemærker, som dukker op overalt. Skal jeg fremhæve et sted er det nok loppemarkedet i Mauer Park. Nej, morgenmad på et Bäckerei Friedricshain. Nej, de grønne områder. Måske. Vælg selv.
  Kh Vicky

  Svar
 55. Amalie Andsager

  Der er endnu ikke et bestemt sted jeg gerne vil opleve, jeg har nemlig ikke været i Berlin endnu. I slutningen af November, skal jeg derned for første gang, så det ville jo være rigtig fedt med en god guide i lommen ☺️

  Svar
 56. Christina Stobberup

  Jeg har en svaghed for Gendarmenmarkt – vi har oplevet det ved juletid, nydt en sodavand i 20 graders varme og her for nyligt var det så Berlin leuchtet med fantastiske farver på koncerthuset. Elsker, elsker, elsker det!

  Svar
 57. Henriette Fabricius

  Berlin – ja, en fantastisk by at traske rundt i. Har nok efterhånden travet et par hundrede kilometer sammen med manden min i byens gader, parker, små stier mv. Vi faldt, for et par år siden over Clarchens ballhaus -‘et fantastisk dansested, hvor tidens vingesus kan mærkes, hvor man kommer som man er ung eller gammel får lidt instruktion i forskelligedansearter og så går det løs på dansegulvet 🙂
  Men det sted der absolut har gjort størst indtryk var en omvisning i Hohenschonhausen (det gamle stasifængsel). Omvisningen fik vi på tysk med og af en der havde været fængslet ( omvisngerne foregår på mange sprog) stedets historie kombineret med den personlige fortælling kan stadig får hårene til at rejse sig – det var næsten overvældende, meget tankevækkende og bestemt et besøg værd.

  Svar
 58. Brynhild Bøtker Eriksen

  Jeg kunne godt tænke mig at gense Schloss Glienicke. Jeg var der i sommeren 1964 i en international arbejdslejr under et kristligt jødisk samarbejde. Vi hjalp med at rydde op i parken og omkring slottet. Jeg var 17 år og gik i 2. G.

  Svar
 59. Yvonne Lilholt Sørensen

  Jeg er vild med alt omkring Berlin! Især Friedrichshain og baren Hops and Barley. Har været i Berlin snart 10 gange, 3 gange i år allerede 🙂 Og ved jeg snart vil derhen igen.
  Ville elske at forære min mand denne bog hvis jeg vinder og elske at udforske endnu mere af Berlin sammen med ham.

  Svar
 60. Britt Guldhammer

  Kunne virkelig være skønt at vinde denne bog da vi skal til Berlin i uge 47. Dette er første gang vi skal derned så derfor kan jeg desværre ikke udtale mig om et ynglingssted men har hørt at muren er et godt og fascinerende sted at starte. Håber virkelig at jeg vinder bogen så det kan blive en kulturel og uforglemmelig tur når vi skal derned med et hold venner i uge 47 hvor vi skal bo tæt på Berlins centrum.

  Svar
 61. Susann Stabell

  Jeg har tabt mit hjerte…og det er til Berlin, som jeg synes er en endog meget dejlig by. Jeg har opdaget de mange skønne byparker og de fine vandanlæg, med forskellige skulpturer. Jeg synes man har en enegt god ordning i Berlin, nemlig at man registrerer byens træer, og at man, hvis man fælde et træ, skal man plante et nyt, forpå den måde at bevare naturen i Berlin.
  Jeg har været 4 gange i Berlin, men jeg er klar til endnu en tur, den by bliverbjwg aldrig færdig med!

  Svar
 62. Mette Hede

  Vi var i lakridsbutikken KADO i graefestrasse 20, Kreutzberg, i sommerferien. Lakrids fra mange lande og i alle afskygninger. Butikken minder om en hyggelig gammel købmandsbutik.
  God lakrids, og både butikken og kvarteret omkring er bestemt et besøg værd .
  Når vi kommer til Berlin igen til december skal vi på julemarkeder og måske også på
  Clärchens Ballhaus, som vi er gået forbi mange gange – men aldrig har været i de på.

  Svar
 63. Dennis Finderup

  Det der er så fantastisk ved Berlin er jo helt klar en by der oser af forskellighed og en masse historie. Vi skal til Berlin for femte gang og som noget nyt holde nytår dernede med to gode venner. Vi har hver gang taget de helt fantastisk guidede ture med Unterwelten, og skal det sikkert også næste gang. Vi kunne rigtig godt tænke os at få input til hvor man kunne holde nytår i Berlin spise noget lækker mad osv.

  Svar
 64. Mette Friis

  Jeg er stadig Berlinernybegynder med bare fire besøg i den herlige by. Sidst på en lun eftersommerdag hvor strandbad Wannsee var en vidunderlig oplevelse. Det sted vil jeg besøge igen!
  Og så er jeg nørdet-pjattet med bogstavsmuseet i Mitte ?

  Svar
 65. Henning Rye

  Hvorfor jeg gerne vil vinde bogen?
  Jeg har i ni år kørt til Berlin, 75 gange om året, men har aldrig haft tid til at opleve byen. Nu har jeg tid til at læse bogen og besøge byen.
  vil gerne se om alle mine dejlige kunder har ret i oplevelsen af byen. De har fortalt så meget godt og det “eneste” gode jeg kunne fortælle var, prøv at spise på Zum seidel-wirts. Det er der så heldigvis også en del som har gjort.
  Men nu glæder jeg mig til flere længere ophold i Berlin.

  Svar
 66. Inger

  Treptower park – Mindesmærket over de sovjetiske styrker. Et fantastisk sted – sommer og efterår. Tag derud en tidlig morgen, og nyd stilheden, og lad tankerne flyve 🙂

  Svar
 67. Bonnie

  jeg er stadig en berlin-novice, og kan med garanti ikke komme med noget “særligt” set ud fra befarene Berlin-rejsende 🙂 men jeg er stadig slået af den interesse og imødekommenhed vi mødte på byggelegepladsen i Berlin, da jeg stod med min 7 årige søn, der sendte længselsfulde øjne ind på legepladsen. Kom ind ! Gå bare over på en af cafeerne imens han leger her ! Vi passer på ham !
  Min søn havde hver dag en god times tid på den legeplads, og mor her sad pænt på bænken udenfor for området var forældrefrit 😉 og sproget….næ det var på ingen måder en barriere for dem, der blev talt tysk og dansk og tilsyneladende forstod de hinanden ganske godt.

  Svar
 68. Ghita Olsen

  Berlinerphilharmonien har altid fremragende klassiske koncerter i de to sale. Den store er en oplevelse, og man ser og hører godt, også på de billige pladser.
  Et andet tip er Stuttgarter Platz og området omkring (Charlottenburg S-station) med legeplads og dejlige restauranter og cafeer. Prøv fx Leonhardt eller Lentz.

  Svar
 69. Mette Holm

  Familien er i Berlin hvert år, og vi er altid til koncert. Vi har hørt Nina Hagen med Brecht-sange et år i det smukkeste gamle teater. I år skal vi på jazzklub og høre Chat Noir. Og så er der maden. Vegetar-restauranten Manoverde var usædvanligt GOD.

  Svar
 70. Kim Christensen

  En gåtur fra “øst” til “vest” gennem Tiergarten er helt fantastisk og noget man bør prøve, særligt i foråret nar alt springer ud eller i efteråret med de mange forskellige farver!

  Svar
 71. Gert Rewitz

  Berlin er uforudsigelig dejlig og byder på nyt hver gang man besøger den, selvom pænheden er ved at gøre ondt.
  Friheden – i historiens tegn – og de endnu mange små uopdagede pletter finder vi oftest på cykel udenfor turistcentrum.
  Fx Zentralfriedhof Friedrichsfelde hvor socialisterne holdt deres parti-taler. På tribunen stod partitoppen i varme tilført igennem sprækker i granitgulvet, mens medlemmerne måtte fryse nedenfor.
  Eller spontan hygge i “Der Freischwimmer” eller – eller ….

  Svar
 72. Kurt Stausgaard

  Prøv at følge spree nord og vest ud af schlosspark charlottenburg. Når du følger floden kommer du efter nogle 100 meter til et sted hvor der går en sti fra mod venstre. Prøv at følge den og du ender i en gammel tunnel og vel igennem den er du fremme ved en gammel hemmelig knejpe “Tunneleck” hvor du kan nyde en dejlig kold øl og en bockwurst i solen. God fornøjelse 🙂

  Svar
 73. Natascha Kaufmann

  Jeg har altid haft en kærlighed for det ikke så turistiske steder i Berlin men stadig must sees. En ting som jeg altid gøre når jeg er i Berlin et at tage s-bahen ud til kaulsdorf og går en tur. Hvis man går under broen og følger vejen kommer man lige pludselig til en del af berlin med gamle huse, brostens veje og næsten ingen mennesker. Det er næsten ud som en del af en film.

  Svar
  1. charlotte sloth

   Elsker BERLIN og kommer tilbage igen og igen……Særligt fredfyldt sted: Den jødiske kirkegård på Schönhauser Allé. Helt specielt midt I storbyen.

   Svar
 74. Brit kjærulff

  Besøg Classic Remise Wiebestraße 36-37, 10553 Berlin, Tyskland Moabit og se gamle skønne biler og lige nu står bilen fra serien Breaking Bad der. Både private og biler der er til salg kan ses. James Bond biler. Gratis entre.
  Et besøg værd

  Svar
 75. Eline

  Elsker Berlin og kommer der minimum en gang om året. Vi bor altid i Prenzlauer Berg, elsker den del af byen.. Et sted vi altid besøger når vi er i Berlin er “Beckett’s Kopf”, som er en cocktailbar udover det sædvanlige…
  En aften i de bløde læder-stole, med blid jazz musik, en lille osteanretning og fortryllende drinks, som ikke fås mage andre steder i byen.
  Lige så snart en rejse er bestilt, bestilles der bord på Beckett’s Kopf og det er ren luksus og nydelse i sin smukkeste form… 🙂

  Svar
 76. annette schmeer

  Jeg skal til Berlin d. 20 – 23 december. Og vil gerne gense Brandenburger Tor + C point C og så vil jeg til julemarked på Charlottenburg + Kudam + pudderdåsen/læbestiften.
  Sidst jeg var i Berlin var julen 1972
  Med venlig hilsen
  annette

  Svar
 77. Lone Hansen

  Har indtil nu kun været i Berlin 2 gange, men for pokker hvor den kalder på flere besøg. Er meget begejstret.
  Et par gange er vi kommet til at stå af 1-2 stop for tideligt med U-bahn i forhold til hvad vi havde planer om at se …. men det har givet en dejlig anledning til at se andet uplanlagt, og det har aldrig været kedeligt 🙂

  Svar
 78. Kirsten

  Vi har været i BERLIN 5 gange og det fantastiske ved byen er dens forskelligartethed. De enkelte kvarterer byder på kultur i alle afskygninger.
  Vi foretrækker at bo i Prenzlauerberg som er mega hyggelig med alle dens parker, legepladser, markeder og cafeer. Dejlig folkeligt
  En my guidebog ville bære skønt. Jeg blir voldsomt inspireret til endnu et besøg i byen af at læse alle de fine indlæg her!

  Svar
 79. Api

  Vi er helt vildt med Berlin ?, det er en stor by og jeg/vi har har set meget, men vi vil gerne opliv det hele. Jeg løber også marathon i Berlin, da ser man også en del. Håber vi er heldig

  Svar
 80. Tine Pedersen

  Vi er altid på Prager Platz i Wilmersdorf når vi er i Berlin. Der er den gode lokale stemning med cafeer, butikker og springvandet i midten. Sehr schön, sehr berlineririsch!

  Svar
 81. Karin

  Lej en cykel – eller hav en med hjemmefra! Jeg har været i Berlin mange gange, og to gange har jeg nu prøvet at cykle Berlin rundt i de 4-5 dage, vores besøg normalt varer.
  Ingen busser eller tog – bare cykler, det er fantastisk, hvor meget af byen man oplever, og tyskerne har et helt andet afslappet og civiliseret forhold til, at man cykler efter forholdene – hvilket også inkluderer fortovene, selvom det vist ikke er helt lovligt 🙂

  Svar
 82. Steen Bille

  Det er et must at komme tilbage til Museum Blindenwekstatt i Rosenthalerstraße 39 Mitte og se og tænke over Otto Weidts blindeværksted, hvor Otto Weidt i mellemkrigstiden og under krigen beskæftigede især blinde og døve jøder.

  Svar
 83. Theresa Willer

  Et af mine favoritsteder i Berlin, som jeg varmt kan anbefale, er den skønne bar/restaurant “Ankerklause” lige ved Maybachufer i Kreuzberg (nærmeste U-Bahn er Kottbusser Tor) – Her får du lov at spise eller nyde en øl sammen med de lokale. Om sommeren sidder man både udenfor med udsigt til kanalen og indenfor. Her om efteråret/vinteren sidder man indenfor i varmen – men de kulørte pærer og hyggen “gløder” ikke mindre af den grund. Om torsdagen er der også voksen-disco senere på aftenen. Betjeningen er super afslappet og meget venlig. Probier mal nächtes mal in Berlin! 😉
  Viele Grüße
  Theresa

  Svar
 84. Eva Stentoft

  Jeg tager til Berlin i næste uge. Og har for længst booket en guidet tur i Boros Collection, en privat kunstsamling udstillet i en betonbunker fra anden verdenskrig . Der skal bestilles plads i god tid!!

  Svar
 85. Trine Brunsvig

  Min mand har bort to år i Berlin og i de to år var byen mit andet hjem. Det var dejligt da han endelig flyttede hjem men savnet til Berlin er der stadig. Vi besøger stadig buen 1-2 gange om året. Vi elsker gensynet med ynglings stederne men vil også gerne opleve nyt. Det er efterhånden ved at være lidt svært. Vi har lige været afsted i efterårsferien og besøgte denne gang Efter en del leden fandt vi det: plötzensee fængslet, som fungerede som naziternes fængsel under 2. Verdenskrig. Vi var de eneste derude – tror ikke det er særlig oplyst st det ligger der. Det er et sted med historie som fortjener et besøg

  Svar
 86. Natalie Heide

  Jeg vil rigtig gerne bare besøge Berlin igen og for muligheden i næste uge. Har ikke været der siden 9. klasse og den vil derfor falde et godt sted så jeg kan udforske Berlin med nye inputs 🙂

  Svar
 87. Annette Pedersen

  Besøger Berlin mindst 2 gange hver år . Anbefaler byens julemarkeder varmt . Ingen jul før vi har været i Berlin .

  Svar
 88. Lene Hansen

  I december vil vi besøge Berliner Unterwelt, vi har børn med og er imponerede over, at rundvisningen også kan foregå på dansk.
  Sidste år var vi til 25 året for Murens Fald og gik en del af ruten. Vi opdagede mange spændende steder, som vi ikke tidligere havde oplevet.
  Altid nyt at besøge og opleve i Berlin
  Vil med glæde vinde bogen?

  Svar
 89. Karl-Heinz Petersen

  Vi har de sidste 6 år været en tur til Berlin hvert år og er hver gang spændt på hvor langt de er kommet med de forskellige byggeprojekter (f.eks. det nye slot, nye U-bahn stationer mellem Alexanderplatz og Brandenburger Tor). Vi har også de seneste år købt billetter til en af de mange musicals og shows, der hele tiden bliver udbudt i Berlin. Berlin bliver man nok aldrig træt af.

  Svar
 90. Anne Mette Johannsen

  En hyggelig Kneipe, vi altid kommer forbi, når vi går til lejligheden, vi bor i. Efter en opslidende dag, hvor der bliver travet, set museer,shoppet igennem mm er det fantastisk at slutte eftermiddagen af med en kold fadøl eller god kop kaffe på ZWIEBEL-FISCH http://www.zwiebelfisch-berlin.de. Her står tiden stille og man kan næsten ikke komme videre.

  Svar
 91. Bodil Rasmussen

  Berlin – der er bare så mange steder, der altid er et besøg værd. Vi nyder meget at cykle eller gå rundt i byen. En gå-tur langs Landwehr-kanal og bagom Zoo, en cykeltur gennem Tiergarten, (Volks)parkerne eller Tempelhof er skønne områder til at slappe af og opleve Berlins puls, når de mere traditionelle seværdigheder er besøgt. Berlin er og bliver vores favorit storby.

  Svar
 92. Per Mikkelsen

  Jeg har ikke et men hele to steder, hvor jeg bliver ved at komme tilbage til.

  Det ene sted er The Story of Berlin på Kurfürstendamm.
  Et fantastisk museum, som bringer besøgeren gennem Berlins 800 års historie på en helt fantastisk måde.

  Om man er barn, ung eller gammel betyder intet; der er noget for enhver aldersgruppe.
  Og hver gang jeg besøger museet finder man nye ting, som man ikke var opmærksom på sidst; måske har man oplevet noget eller set noget derude i det virkelige liv og her for tingene så en historie og en baggrund, så man bedre forstår tingene bedre.
  Efterfølgende et besøg i atombunkeren rundt om hjørnet; også en oplevelse at se, hvordan midt i 1970´erne har forberedt sig på, at den kolde krig kunne blive virkelig varm.

  Den anden ting er en tur rundt i Prenzlauer Berg.
  Om det er forår, sommer efterår eller vinter … der er altid noget at kikke på.
  De mange smukke huse, det gamle vandtårn og resterne fra tidligere tiders hårde tid i det gamle DDR.

  En stor del af de mange smukke huse er efterhånden renoveret, men man kan stadig finde baggårde, som ikke har forandret sig de seneste 40-50 år.

  Ah … Berlin, jeg vender altid tilbage til dig.

  Svar
 93. Mette

  Jeg bliver altid berørt af at komme til Bernauer Strasse.
  MauerPark skal besøges igen næste gang jeg er i Berlin på en søndag

  Svar
 94. Birgit Pedersen

  Har været i Berlin 8 gange siden 2009. Jeg er vild med byen og dens fantastiske historie på godt og ondt.
  Jeg har endnu ikke været i stasi fængslet eller Berlin unterweldt og mange andre spændende steder.
  Er allerede ved at planlægge næste tur.

  Svar
 95. Lise Vandborg

  Det fascinerende bogtræ i Prenzlauer Berg. Et fælles gadebibliotek baseret på bookcrossing, hvor bøgerne står i hulrum bag plastlåger, mens de venter på en ny læser.

  Svar
 96. Lise Vandborg

  Det fascinerende bogtræ i Prenzlauer Berg. Et fælles gadebibliotek baseret på bookcrossing, hvor bøgerne står i hulrum bag plastlåger, mens de venter på en ny læser. Skal til Berlin igen i den kommende weekend og skal bestemt forbi!

  Svar
 97. Hanne G.

  Har mange steder til gode i Berlin endnu, hvilket er udemærket, idet jeg så må afsted igen 🙂
  Vil næste gang meget gerne have en rundvisning i Rigsdagen og opleve Berlin Unterwelt.

  Svar
 98. Ulrik

  Jeg elsker området omkring Warschauer Strasse – både på med East Side på den ene side, og hangout-places på den anden. Om natten bliver området til en fusion af teenagere på kampdruk til forretningsfolk, der synger karaoke. Der er noget dejligt upoleret over det.

  Svar
 99. Nils Lyng

  I bund og grund glæder jeg mig bare til at besøge Berlin igen. Jeg elsker Berlin og betragter byen som mit sommerhus – et sted jeg bare tager hen når jeg vil slappe af. Så hvad vil jeg opleve eller genopleve? Mit svar er ganske enkelt: Naturligvis Berlin 🙂
  Men en god udstilling, god koncert eller en tur gennem Berlins gader – er altid på programmet.
  God uge til alle

  Svar
 100. Bente Toft

  Min mand og jeg har deltaget i en række foredrag om Tyskland og Berlin på Folkeuniversitetet i Aarhus. En række tip om spændende steder i hovedstaden blev noteret ned. Vi besøger byen en gang om måneden, og i efterårsferien cyklede vi hen til Treptower Park, hvor en del af parken henstår med bevarede kæmpe monumenter fra Stalintiden/DDR-tiden. Et flot skue fra en storhedstid, der var engang. Men stadig et yndet mål for en spadseretur om søndagen.

  Svar
 101. Tina Adelborg Dahl

  Kreuzberg er mit ynglingssted, et samlingssted for lidt af det hele, et skævt, men alligevel så tjekket et område. Skønne grønne områder, boheme cafeer, tjekkede shoppinggader, markeder med dufte, der vækker eksotiske minder og spændende økologiske supermarkeder. Absolut mange besøg værd.

  Svar
 102. Rune Bjerregaard

  Gendarmenmarkt er et besøg værd. Smukt og hyggeligt sted med fine cafeer, historisk arkitektur, måske en violinist der spiller, og så kan man invitere ungerne på chokoladefondue ved Ritter Sport.

  Svar
 103. Annette Klint Kofod

  Det Olympiske Stadion og hele området omkring det er fantastisk – særligt i forbindelse med Hertha Berlins hjemmekampe. Der er liv og glade dage, masser af pølse- og ølboder og fans samtidig med, at man mærker historiens vingesus omkring det helt særlige byggeri.

  Svar
 104. Charlotte Sølver

  Jeg vil gerne opleve Klunkerkranich og steder som “dukker op. Jeg besøger Berlin ofte, men kommen næste aldrig i Vest Berlin, jeg mangler i den grad gode tips til oplevelser ud over dem der er nævnt i guidebøgerne på side 10.

  Svar
 105. Kir Krog

  Alexanderplatz! Det er mit yndlingsted. Alt kan ske og alt sker. Skøre, skæve og dejlige mennesker overalt. Ballade og gøgl… Pølser, øl, drinks og markeder.

  Svar
 106. Bitta nielsen

  Berlin er dejlig at cykle til og cykle rundt i. For et par år siden cyklede vil til Berlin, og havde herefter lejet en lejlighed i en uge i Berlin. En dejlig måde at Berlin på, og vi havde vores egne cykler at cykle rundt på i Berlin. Der findes en guide med rutebeskrivelser for Berlin – København. Vi valgte at tage toget til Nykøbing F, og cykle der fra .

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *