Guide til Berlins kollektive trafik – U-Bahn, S-Bahn, busser og sporvogne

Berlin har en særdeles velfungerende og finmasket offentlig transport. Når du køber en billet hos Berlins trafikselskab, BVG, gælder billetten til både U-Bahn, S-Bahn, sporvogne og alle offentlige busser.

Kollektiv trafik

Indlægget er opdateret med 2020-priser og betingelser.

Du kan købe billet til den kollektive transport i automaterne, der står på alle stationer. Det skulle være muligt at købe billet med Visa-kort i mindst én automat på hver station.

Hvis du bruger kontanter, så vær opmærksom på, at billetautomaterne ikke modtager store sedler. Skal du fx købe et dagskort til 8,60 euro, tager automaten højst imod en 10-euro seddel!

HUSK, at billetten skal stemples i automaten på perronen eller i bussen for at være gyldig.

Alternativt kan du downloade BVG’s gratis app til smartphones, BVG-App FahrInfo Plus, som giver dig adgang til at købe diverse billettyper. På app’en finder du også et kort over alle stationer i byens kollektive trafik – både U-Bahn, S-Bahn, busser og sporvogne – ligesom der er en rejseplan-funktion, som hjælper dig med at finde den hurtigste rejserute.

Berlin er opdelt i tre trafikzoner:
Zone A
– dækker det centrale Berlin og inkluderer S-Bahn-ringen, der løber rundt om byen. Her ligger byens allerstørste seværdigheder og populære bydele som Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg og Charlottenburg.

Zone B – ligger mellem S-Bahn-ringen og bygrænsen. Her ligger bl.a lufthavnen Tegel samt Grünewald og Spandau

Zone C – dækker de omkringliggende forstæder, op til cirka 15 kilometer fra det centrale Berlin. Her ligger bl.a. byen Potsdam og lufthavnen Berlin Schönefeld.

Se kort over zonerne her.

Hvad med børnene?
Børn under 6 år kører gratis med en voksen. Børn mellem 6 og 14 år kører gratis med visse typer billetter. Fx kan man tage op til tre børn med gratis på en voksenbillet på en dagsbillet/Tageskarte.
Skal du købe en børnebillet (6-14 år), skal du vælge billettypen ”ermässigt”.

Kør videre på din togbillet Danmark-Berlin:
Tager du toget til Berlin, gælder din togbillet efterfølgende også som billet i Berlins S-Bahn. Varigheden afhænger af, om billetten er købt hos DSB eller hos Deutsche Bahn.

En DSB-togbillet gælder til videre transport i S-Bahn til din slutdestination, fx dit hotel. På hjemrejsedagen kan du også køre på billetten fra dit hotel til banegården. DSB har til Vild med Berlin oplyst, at dette gælder for alle typer billetter – også Orange billetter. Det gælder dog ikke for print-selv-billetter, kun for ”rigtige” DSB-papir-billetter..

Hos Deutsche Bahn skelner man ikke mellem print-selv-billetter og ”rigtige” papirbilletter. I en mail til Vild med Berlin fortæller en medarbejder fra Deutsche Bahn, at alle typer DB-billetter fra Danmark til Berlin også gælder til transport i Berlins S-Bahn.
Du kan oven i købet køre på DB-billetten HELE DAGEN i Berlins S-Bahn, lyder det videre i mailen fra Deutsche Bahn.

Bemærk dog, at togbilletten Danmark-Berlin KUN er gyldig til transport i S-togene. Altså ikke i U-Bahn, busser eller sporvogne.

Billettyper i den kollektive trafik:

Einzelfahrschein – enkeltbillet
Fås til zonerne AB (2,90 euro voksne/1,80 euro børn), zonerne BC (3,30 euro voksne/2,30 euro børn) eller zonerne ABC (3,60 euro voksne/2,60 euro børn). Billetten gælder i to timer efter stempling, men man kan kun køre i én retning væk fra den station, hvor billetten er stemplet – og altså ikke frem og tilbage. Skal man fx tilbage og hente noget, man har glemt, er der ingen vej uden om at købe en ny billet, selv om det sker inden for de to timer.

Kurzstrecke Berlin
Billet til korte ture (1,90 euro voksne/1,40 euro børn).
Gælder rejser op til 3 stationer med S- og U-Bahn – og er inkl. omstigning.
Gælder rejser op til 6 stoppesteder med bus eller sporvogn, og omstigning er ikke tilladt.

4-Fahrten-Karte  – rabat ved køb af 4 billetter ad gangen
En meget populær billettype, idet næsten halvdelen af enkeltbilletterne sælges som 4-Fahrten-Karte. Besparelsen er på ca. 20 procent, når man køber fire billetter ad gangen. Fås både til korte ture, enkeltbilletter og børnebilletter.
Priseksempel: 4-Fahren-Karte enkeltbillet Berlin AB – pris 9 euro voksne/5,60 euro børn.
BEMÆRK, at man ikke længere får fire papirbilletter, når man vælger 4-Fahrten-Karte, men kun to, der så bare kan stemples i begge ender!

Tageskarte – dagsbillet
Kører du mere end 3 ture om dagen, kan du med fordel købe en dagsbillet.
Fås til zonerne AB (8,60 euro voksne/5,50 euro børn), zonerne BC (9 euro voksne/5,80 euro børn) og zonerne ABC (9,60 euro voksne/6 euro børn).

Det er muligt at tage op til tre børn i alderen 6-14 år gratis med på et ordinært Tageskarte for en voksen. Læs mere på BVG’s hjemmeside.

Kleingruppen-Tageskarte – gruppebillet
Er I mellem 3 og 5 voksne, som skal følges ad i byen, så er en gruppe-dagsbillet den billigste løsning.
Fås til zonerne AB (23,50 euro), zonerne BC (24,30 euro) og zonerne ABC (24,90 euro).

Berlin_kollektiv_trafik7-Tage-Karte – ugekort
Er du i Berlin mellem 5 og 7 dage, er det billigst at købe et ugekort.

Det fås til zonerne AB (34 euro), zonerne BC (35,50 euro) og zonerne ABC (41 euro).

Særlig fordel ved 7-Tage-Karte:
På hverdage efter klokken 20 samt hele dagen lørdag og søndag kan du frit tage en anden voksen samt op til tre børn (6-14 år) med på dit ugekort.

Det betyder, at hvis I er to voksne, som er i Berlin henover to weekender, kan I strække to ugekort til at give jer begge fri transport i hele 9 dage. Når I ankommer den første weekend, stempler I det første ugekort og kører begge på det lørdag og søndag. Mandag stempler I ugekort nummer to, som så kan give jer begge fri transport i den efterfølgende weekend.

Tag cyklen med i Berlins tog og busser
Du kan tage både din almindelige cykel og din elcykel med i Berlins S- og U-Bahn-tog, sporvogne og natbusser. Du skal selvfølgelig også købe billet til cyklen. Og vær opmærksom på, at barnevogne, klapvogne og kørestole har fortrinsret over cykler i tog og busser.

U-Bahn-togene har afmærkninger, der viser, hvilket tog der medbringer cykler. Der er max plads til to cykler på hver afmærket cykelområde. I sporvognene afhænger kapaciteten af sporvognstypen. I natbuslinjerne N1 til N6 er der plads til én cykel pr. bus.

En enkeltbillet til cykel Berlin AB koster 2 euro (Berlin BC 2,30 euro og Berlin ABC 2,60 euro). Et dagskort til cykel Berlin AB koster 4,90 euro (Berlin BC 5,30 euro, Berlin ABC 5,60 euro).

TURISTKORT:Berlin welcome card - til offentlig transport Berlin WelcomeCard
og Berlin CityTourCard
Disse kort giver ud over fri transport også rabat i en række af Berlins attraktioner, restauranter og butikker.

Berlin WelcomeCard giver op til 50 % rabat på 200 turistattraktioner.
Berlin CityTourCard lover op til 35 % rabat på 20 turistattraktioner.

Begge kort fås med gyldighed til henholdsvis 48 timer, 72 timer og 5 dage.

Priseksempel: 
Berlin WelcomeCard AB i 48 timer koster 23 euro.
Berlin WelcomeCard ABC i 48 timer koster 28 euro.

Berlin CityTourCard AB i 48 timer koster 19,90 euro
Berlin CityTourCard ABC i 48 timer koster 22,90 euro.

BEMÆRK:
For begge kort gælder, at både AB- og ABC-udgaver giver mulighed for gratis at medtage op til tre børn i alderen 6-14 år. Børn under 6 år kører gratis med.

BONUSTIP: Tag på busrundtur med linje 100 og 200
Berlins offentlige buslinjer 100 og 200 er prisbillige alternativer til de guidede hop-af-og-på-busser.

Linje 100 har stoppested ved en række af byens allerstørste seværdigheder, bl.a. Alexanderplatz, tv-tårnet, museumsøen, Unter den Linden, Brandenburger Tor, rigsdagsbygningen, Schloss Bellevue, Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche, Kurfürstendamm, KaDeWe og zoologisk have.

Linje 200 rammer en række af byens store seværdigheder, bl.a. Alexanderplatz, Potsdamer Platz, zoologisk have og Kurfürstendamm.

Du får selvfølgelig ikke en guide i ørerne undervejs, men med en guidebog i hånden eller en Berlin-app på mobilen er du godt hjulpet på turen rundt i byen.

Alle ovenstående priser er gældende pr. januar 2020. Tjek prisstigninger m.m. på BVGs website.

 

9 thoughts on “Guide til Berlins kollektive trafik – U-Bahn, S-Bahn, busser og sporvogne

 1. Lars Friis

  Mht. betaling i automaterne: Ikke nok med, at man ikke kan betale med Visa-kort, men en 10-euro-seddel er også den største, som automaterne tager imod. Flyver du og familien fx til Tegel, er det en god idé at have flere 10-euro-sedler klar, så du kan købe Tageskarte til alle 🙂

  Tilføjelse: Bemærk, at ovenstående er skrevet i 2015. I dag kan man godt betale med Visa. Vild med Berlin har gjort et succesfuldt lobby-arbejde 😉

  Svar
  1. Peter Poulsen

   Man kan da uden problemer betale med visa i automaterne ???
   Det har jeg da gjort adskillige gange

   Svar
   1. Lars Friis

    Hej Peter.
    Ja, det kan man nu, men det kunne man ikke i 2015, da min tidligere kommentar blev skrevet 🙂
    Jeg har nu lavet en tilføjelse, så det fremgår tydeligt, at det er en gammel kommentar.

    Svar
 2. Ebbe M.

  Fremragende gennemgang af transport i Berlin. Det eneste jeg mangler er en beskrivelse af hvordan og hvor man kan tage sin cykel med.

  Svar
 3. David Miiro-Bresson

  Det er jo helt utroligt med priserne. Hele Berlin inkl. forstæder på et Einzelfahrschein for 25 kroner. Til sammenligning kan du i København, der i parentes bemærket er 3 gange mindre, kun komme til kommunegrænsen på en billet til 24 kroner (og du SKAL for alt i verden købe min. 2 zoner, selvom du kun skal ét stop!). Videre ud i forstæderne bliver det endnu værre: en billet til Roskilde koster f. eks. 96 kroner. Lad os få den tyske model her!

  Svar
 4. Sussi

  Er der nogle der kan hjælpe ?
  Sidst jeg var i Berlin sommeren 2015, købte jeg for mange 7 dags billetter, de er ikke stemplet. Kan jeg bruge dem næste gang jeg er i Berlin
  Håber nogle kender svaret, da det jo vil være dumt at købe nye hvis disse stadig kan benyttes, hvis de stemples.

  Svar
  1. Inge Hald Forfatter

   Hej Sussi,
   Hvis dine billetter ikke er stemplet, kan du bare gemme dem til næste gang, du er i byen.

   Svar
 5. Mette

  Hej Vild med Berlin
  En lille rettelse maaske?
  Jeg har netop købt Berlin Welcome card til zone AB, fordi det klart fremgaar at at der til zone AB ogsaa inkluderers op til tre børn. Saa det haaber jeg er korrekt!

  Sakset fra visit berlin-s side:

  Description
  Berlin’s official sightseeing pass

  Public transport ticket – Berlin city area incl. Tegel airport (fare zones AB)

  Unlimited validity for 72 hours
  Order now, print and use directly after your arrival in Berlin
  Unlimited travel for 1 adult + up to 3 children (6–14 years old, under 6 years travel free on public transport)

  Og fra FAQ paa siden:
  Who can you bring along on a Berlin Welcome Card?
  Any number of children up to their 6th birthday can travel free with all types of Berlin Welcome Card.
  What’s more, up to 3 children between the ages of 6 and 14 can also travel free on their parents’ ticket or when accompanying an adult.
  Prams, luggage and one dog can also travel free of charge. A reduced-fare travel ticket is required for each additional dog. You need an additional bicycle ticket if you want to take your bike.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *