Berlin-begejstringen har toppet

I 2016 dalede antallet af danskeres overnatninger i Berlin for første gang i mange år. Faldet var kun på knap to procent, men det betyder, at vi er blevet overhalet af både Frankrig og Spanien på ranglisten over, hvilke lande der sender flest gæster til byen.

Der er blevet længere mellem danskerne i Berlin. Det er de netop offentliggjorte tal for antallet af turistovernatninger i 2016, der viser den overraskende udvikling. Allerede i 2015 var der tegn på en vis afmatning i danskernes tilbøjelighed til storbyferie i den tyske hovedstad, men det er første gang i nyere tid, at man har registeret et decideret fald i antallet af danskeres overnatninger i Berlin:

Man kan gisne om, at flere overnatninger måske ikke bliver registreret i den officielle statistik, men det er vanskeligt at finde en forklaring på, at ”mørketallene” på grund af fx AirBnB-lejemål skulle være ujævnt fordelt mellem de lande, som byens gæster kommer fra.

To pladser ned
Målt i antal registrerede overnatninger i Berlin er danskerne nu nede på en 7. plads. For to år siden blev vi overhalet af Spanien, og sidste år var det Frankrig, der lige netop kneb sig foran. Afmatningen i danskernes interesse skal ses i lyset af, at antallet af udenlandske turister i Berlin samlet set fortsætter med at stige, og fra europæiske lande som Storbritannien og Spanien har der i de senere år været tale om ret store stigninger i tilstrømningen til Berlin. Sidstnævnte har tilsyneladende rejst sig fra den økonomiske krise, der fik rejselysten til at dale fra for nogle år siden. I 2016 tilbragte spanierne 13,5 procent flere registrerede nætter i Berlin end året forinden.

Danmark ligger på den relative 1. plads
Hvis man sætter gæsternes antal i relation til deres hjemlandes indbyggertal, ligger Danmark fortsat på en klar førsteplads. Pr. 1.000 indbyggere var der sidste år 114 overnatninger for personer med et dansk pas. Både på grund af et faldende antal overnatninger og et stigende indbyggertal i Danmark er det 5 overnatninger færre end i 2014, men det er klart i spidsen med god afstand ned til listens nr. 2, som det fremgår af dette diagram:

Ikke-tyskere havde i alt mere end 14 mio. overnatninger i Berlin i 2016, hvilket er en stigning på 4 procent fra 2015. Det er mellem halvdelen og en tredjedel af stigningstaksten i de senere år, og det har fået berlinske medier til at konstatere, at den store Berlin-hype ser ud til at være forbi.

Trods et samlet set rekordstort antal turistovernatninger på 31,1 mio. inklusiv de indenlandske gæster skriver Berliner Zeitung om en ”vækst under gennemsnittet”, idet turisttilstrømningen til hele Tyskland voksede mere end den til Berlin. I Hamburg steg antallet af overnatninger på hoteller, hostels osv. angiveligt mere end dobbelt så meget som i Berlin i 2016.

2 thoughts on “Berlin-begejstringen har toppet

  1. Stine-Helene

    Vi er på vej til Berlin for 4. år i træk – så her er interessen ikke dalende. Men de er blevet dyrere for os at rejse til Berlin, Hvor vi gav 700kr pr pers første år, så skal vi nu betale 1300kr pr flybillet. Derudover så har Berlin bystyre besværliggjort det at udleje lejligheder. Hvis de får held til at stoppe udlejningen, så bliver Berlin så dyrt, for os, at vi måske ser os om efter andre muligheder i fremtiden. (med mindre vi vinder i Lotto og køber os en lejlighed 😉 )

    Svar
    1. Lars Friis Forfatter

      Når bystyret begrænser muligheden for at udleje hele ferielejligheder, skyldes det vist, at man vil bremse spekulationen i boliger, hvor man kan tjene mange penge på at købe en lejlighed udelukkende med det formål at udleje den som feriebolig. Det presser kvadratmeterpriserne voldsomt i vejret, og naboskabet i en opgang forsvinder, når mange af lejlighederne kun bebos af turister, som ofte ikke føler noget ansvar mht. larm og svineri. Udviklingen i turismen har været så voldsom de senere år, at det vist ikke gør noget, hvis den bremser lidt op.
      Berlin skulle gerne bevare sit særkende som en by med levende mennesker, der bor der fast, og ikke være som fx London, hvor almindelige mennesker ikke har råd til at bo nogenlunde centralt.
      Jeg fandt i øvrigt returbilletter (med fly fra København) helt ned til 500 kr., da jeg søgte for nylig. Valgte dog nogle mere “menneskelige” afrejsetidspunkter og fik dem til 900 kr. 🙂

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *