Vind bog: På kanten i Berlin

(VINDERNE ER FUNDET) Nu har du igen chancen for at få fingre i spændende Berlin-læsestof. Vi udlodder 2 eksemplarer af den spritnye bog ”På kanten i Berlin”, skrevet af Lene Tymoshenko, der har boet i Berlin siden 1992 og driver eget guidefirma i byen.

På kanten i Berlin er Lene Tymoshenkos første bog.

Lene Tymoshenko fortæller i bogen sin egen historie om, hvordan hun i 1991 tog nattoget fra København til Berlin for at snuse til byens bz-miljø. Året efter vælger hun at flytte til den tyske hovedstad og starte et nyt liv som en del af det store bz-miljø, der var opstået i det tidligere Østberlin efter Murens fald.

Hendes bog giver et unikt indblik i de forskellige subkulturer, der fandtes i 90’ernes Berlin, herunder bz’ere, idealister, livskunstnere og illegale på flugt fra den økonomiske håbløshed i det opløste Sovjetunionen.

Den fortæller om truslen fra ordensmagten og nynazistiske bander. Om kærlighed og venskab, og det opslidende ved kampen for en stabil tilværelse, når man befinder sig på kanten. Om seksuelle eksperimenter, bordeller og sexarbejde.

Læs her et kort uddrag fra “På kanten i Berlin”:

”Der er en optimistisk, ja nogen gange helt euforisk følelse af, at alt er muligt, da jeg lærer det østberlinske bz’miljø at kende i sommeren 1991. På mange måder er det som en stor farvestrålende legeplads. Man kan bo gratis i store skøre kollektiver og leve billigt, og man skal bare gå ud på gaden, så kan man klunse de skønneste gamle møbler og andre brugsgenstande, da østberlinerne har travlt med at skifte deres ting ud med vestprodukter. Derfor opstår der hele tiden nye bjerge af storskrald på de ellers tomme brostensbelagte lange gader, og de få biler, der er i bydelen, må køre slalom imellem dem. Vi bruger skraldebjergene til at klatre rundt på og finde skatte til vores kollektiver.

Det er en skøn sommer. Jeg føler, at jeg for første gang virkelig kan være mig selv. Det går op for mig, at jeg på en eller anden måde altid har følt mig fremmed og udenfor i København og i Danmark. At jeg et eller andet sted aldrig rigtig har hørt til eller været mig selv. Det, der før bare har været en diffus følelse, da jeg hidtil jo ikke har haft noget sammenligningsgrundlag, bliver nu konkretiseret. Nu står det som en skærende kontrast, og det går op for mig i al sin tydelige klarhed, at jeg er en fremmed i Danmark. Det er her i Berlin, jeg hører til. Jeg er endelig kommet hjem.”

Lene Tymoshenko har udgivet ”På kanten i Berlin” som selvudgiver. Bogen er på 520 sider og kan købes på bl.a. www.saxo.com eller på www.gucca.com

DELTAG I LODTRÆKNINGEN
ved at lægge en kommentar herunder, hvor du kort fortæller om dit favoritsted i Berlin. Hvor holder du særligt af at komme/vender altid tilbage til – og hvorfor?
Bemærk: Vi modtager meget “spam” i vores kommentarfelter. Derfor bliver din kommentar først synlig, når vi har godkendt den.

OM KONKURRENCEN
Konkurrencen løber til og med fredag den 7. juli 2017. Den foregår på Vild med Berlins Facebook-side, blog og Instagram-side. Vi finder vinderne gennem lodtrækning og kontakter dem direkte.

Lene Tymoshenko (født Pedersen)
Født 1969. Har boet i bydelen Friedrichshain i det tidligere Østberlin siden 1992.

Er uddannet kok, var sexarbejder i syv år og har nu sit eget guidefirma, Berlin på Vrangen, der arrangerer byvandringer i Berlin.”På kanten i Berlin” er hendes første bog.

Læs også Lenes bidrag i Vild med Berlins serie ”Mit Berlin”: ”Berlinerne finder sig sgu ikke i noget!”

28 thoughts on “Vind bog: På kanten i Berlin

 1. Pia Bagger

  Det er ikke let at finde et sted eller en ting ved Berlin, som får mig til at komme tilbage igen og igen. Berlin ligger sydligere end Gladsaxe og så er det fastland, så ofte er det skønt varmt om sommeren. Her elsker jeg aftenerne ved Lietzensee, når solen går ned og månen kommer frem og laver genspejl i søen. De mange smukke søer og kanaler er gode at trave ved og om, og der er altid nogle der griller selvom det er midt eftermiddag. Turen med S-Bahn og buslinje 100 er fantastisk og husk at tage en tur med sporvognen. Det bedste sted – det er det hele i en skøn og mangfoldig blanding af høj og lav, ung og gammel, tysk og anden etnisk oprindelse med en god portion danskere;-). Jeg vil altid vende tilbage til nogle dage i en by, der bare aldrig sover!

  Svar
 2. Jens Nagel, Svendborg

  Jeg vender altid tilbage til Gendarmenmarkt. Denne smukke plads er fin om dagen, om aftenen, ved juletid og ved sommerkoncerterne. Her er gode restaurenter og cafeer – og det er et godt sted at side at reflekterer over byen og livet.

  Svar
 3. Per Stephanse

  Vi vender altid tilbage til Fjernsynstårnet og en tur op i tårnet og når man er der så lige en tur på Alexanderplatz, hvor der altid er liv.

  Svar
 4. Doris krogsgaard

  Spisestederne i tiergarten er altid er besøg
  værd. + løbetur igennem tirergarten til berlinerfrauenlauf er også en god dag

  Svar
 5. Bente Toft

  Et besøg i KulturKaufhaus Dussmann i Friedrichstrasse står ofte på min ønske-to-do-liste, når jeg opholder mig i Berlin. Dels kan jeg få næring til min bogorm eller lytte til de seneste musikudgivelser, dels kan jeg gå ned i husets café Ursprung. Her kan man spise frokost, nyde Afternoon Tea, læse dagens aviser som en velfortjent pause fra byens puls. Samtidig kan man nyde synet af den lodrette frodige have, som risler ned ad bagvæggen oppefra øverste etage og ned i underetagen, hvor caféen befinder sig. Køkkenet udmærker sig ved økologi og ingen brug af farve- og aromastoffer.

  Svar
 6. Dorthe

  Svært at vælge yndlingssted, når der er så mange.
  Men vi skal altid spise på den indiske restaurant i Fuggerstrasse ?

  Svar
 7. Ingrid

  Jeg vender altid tilbage til Friedrichshain, ruinen af Anhalter Bahnhof, Die Hackeschen Höfe, Hauptbahnhof, Friedrichstraße, Nikolaiviertel og meget andet. De mange store og små museer om Anden verdenskrig og det delte Berlin. Den generelle stemning, lyden af det tyske sprog og fornemmelsen af historiens vingesus omkring mig. Elsker Berlin og bliver aldrig færdig med den by.

  Svar
 8. Inge

  Om vinteren er mit ynglingssted Stadtbad Neuköln -så smukt – tjek det selv ud på nettet. Om sommeren er mit ynglingssted, ikke et sted, men nu cykel: på cykel kan alle hjørner af Berlin nås – og jeg elske at komme lidt væk fra fra det kendt og opdage nye sider af byen….

  Svar
 9. Annie Hansen

  Karl-Marx-Allee_BerlinKarl-Marx-Allee
  Annie Hansen: ”Efter at have oplevet Berlin i 1960 – før muren, på Stalinallee, (nu Karl-Marx-Allee) med de brede fortov og, efter datidens østtyske forhold, imponerende facader er det alligevel som at komme til en anden verden, når man i dag går ned af samme allé. I 1960 var der mennesketomt og uden trafik. Gik man ind bag facaderne, oplevede man kun sønderbombede huse, hvor der var legende børn. I dag en meget trafikeret allé, nærmest boulevard, med masser af flotte boligblokke, hvor der var ruiner. I årene siden dengang har jeg oplevet Berlins forandring på både godt og ondt, heldigvis mest af den gode slags. Det gyser dog stadig i mig, når jeg aflægger Tränenpalast et “besøg” og genoplever de gange, jeg skulle der igennem og visiteres.”

  Svar
 10. Maria Zimmer

  Uh. Det var et svært spørgsmål.
  Men jeg elsker Sony centret – midt i en kæmpe lækker by, med en masse mennesker og flot bygningsværk. Det er et dejligt sted at nyde en øl.

  Ellers er jeg svært glad for en lille cafe ved navn beakers. De laver den bedste brunch jeg nogensinde har fået – og så kan man jo lige tage et smut i Mauer park efterfølgende.
  Berlin er min absolutte yndlings storby ??

  Svar
 11. Annette Pedersen

  Aleksanderplatz og området deromkring er et super dejligt sted at færdes . Elsker at være der på alle årstider .

  Svar
 12. Kirsten Jøns

  Vender altid tilbage til min brors lejlighed, og gerne sammen med dem….dette er mit udgangspunkt, for der er hele tiden noget nyt, anderledes og spændende at se hver gang vi kommer til byen….

  Svar
 13. Claus Leth

  Jeg elsker Berlins historie, man mærker virkelig historiens vingesus når man går rundt i byen. Specielt synes jeg godt om det tidligere Østberlin og området omkring Alexander Platz og Unter Den Linden, med de mange Muse’er. Torstrase området, Mauer marked om sommeren og de mange etniske spise steder.
  Den 12 juli er jeg og konen på det olympiske stadion for at se/høre U2 ?

  Svar
 14. Jette R

  Clărchens Ballhaus. Kaffe Torte og Tango

  Kvarteret omkring Hăchische Markt
  Glæder mig til næste gang..August.

  Svar
 15. Joan Poulsen

  Berlin er så skøn en by, rimelig afstand fra Danmark.
  Jeg er meget glad for området omkring Rosenthaler Strasse, der er så mange spændende steder, cafeer, forretninger osv.
  Bare at gå rundt og kigge, der er hele tiden nyt at se.
  Brauerei er spændende, museet om DDR meget interessant, og så er der gratis adgang.
  Berlin Berlin, jeg kommer gerne tilbage

  Svar
 16. Torben Jensen

  KOEPENICK (undskyld min tablet på dansk) og Friedrichhagen ude ved Mueggelsee er vores ynglingsteder i Berlins omegn. Dertil er Spandau og Tegelort også favoritter, og, og, og. . . .

  Svar
 17. Anni Fanø

  Elsker at spise på Mola, er blevet vores faste spisested når vi er i Berlin, har fået nogle rigtig gode bekendte der og føler os altid velkommen her

  Svar
 18. Frode Benedikt Nielsen

  Når jeg kommer til Berlin skal jeg gense Carrüwürst Museet.
  Det er et af de bedste private museer jeg har set.

  Svar
 19. Rikke Laursen

  Boxhagener Platz, og området omkring den. Jeg holder af, at drysse rundt og se hvilke butikker, der er åbnet eller lukket, siden sidst jeg var i Berlin. Nyder det dejlige mad/blomster marked og drømmer om at have en lejlighed i Berlin.

  Svar
 20. Anita Pedersen

  Elsker Alexanderplatz der for mig er smørhullet i Berlin. Skal en tur tilbage medio august med min mand og opleve endnu mere af Berlin, som vi ikke nåede sidst. Og er sikker på at der er mange skønne steder i vente.
  Glæder mig!

  Svar
 21. Bendte Hoe

  Jeg elsker Berlin og har været der rigtig mange gange bla med skoleelever. En tur til Berlin gør tysk-og historieundervisningen mere interessant.
  Der findes jo et utal af fascinerende steder, men jeg besøger altid Kaiser Wilhelms Gedächtniskirche, der er et perfekt sted til reflektion og afslapning af trætte fødder, Sonycentret er også et must, da det ganske enkelt bare er imponerende flot. Et besøg hos Fassbender & Rausch – Chocolatiers am Gendarmenmarkt – med tilhørende indkøb kan heller ikke undværes. Berlin tut immer gut!

  Svar
 22. Tanja

  Der er mange skønne steder i Berlin. Et specielt sted for mig er Nicolaiviertel, men også en tur gennem Tiergarten er helt fantastisk.

  Svar
 23. Lisbeth Vedel SImonsen

  JA der er rigtig mange gode og spændende steder. Men jeg vil anbefale en cykeltur, som jeg har cyklet sammen med venner og familie ind til flere gange og som jeg ikke er blevet træt af.
  Tag ud til Kreuzberg , i Marianenstrasse tæt på Kottbusser Strasse, der ligger d en lille cykeludlejningsforretning. Så går turen over broen over Landwerkskanal drej til ventre af Graefestrasse,med mange små hyggelige cafeer. Kryds Volkspark Hasenheide til Columbiadamm drej til højre kør hen til indgangen til Tempelhof lufthavn. Kryds rundt på området, som har mange aktiviteter og hyggeligt spisested med tysk mad. Kør ned til udgangen ved den sydlige ende. Kør videre til Karl Marx str. til Richard Platz i den Bømiske landsby. Her kan der også nydes forskelligt spiseligt. Se den gamle Smedje hvor de stadig arbejder i huset ved siden af har en kvindegruppe til hus, midt på dagen kan man købe et billigt måltid mad. Derefter sættes kursen mod Treptower park med det store Russiske mindesmærke fra 2. Verdenskrig. Fortsæt ned til Spree floden hvor man kan vælge og køre længere ud langs floden, hvor man kommer forbi et hyggeligt udskænknings sted, der ligger helt ned til floden, man kan også tage en tur over til ungdommens ø, en lille ø med div. restauranter. Derefter cykler man tilbage langs floden på vejen kommer man forbi flere små kanaler, reatauranter osv. Drej ned ad Heckmann Ufer kryds Gørlitzer park
  for til sidst at ende i Mariannenstrasse. En herlig dagstur med tid til små gode ophold og oplevelser.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *