(Vinderne er fundet) Vild med Berlin udlodder 3 eksemplarer af en ny bog: ‘Tyskland – Erindringer om en nation‘ i samarbejde med Gads Forlag. Tyskland har igennem de seneste 150 år været den centrale magt i Europa. En ny tysk stat kom til verden for 30 år siden, da Øst- og Vesttyskland blev genforenet. Men hvor godt kender vi egentlig dette nye Tyskland? Og hvordan forstår tyskerne sig selv?
Opdateret 20. november 2019: De 3 vindere i bogudlodningen er fundet, og de er blevet kontaktet direkte.
“Der findes til dato ingen bedre kulturhistorisk indføring i tysk historie.” Sådan lød det fra Süddeutsche Zeitung, da bogen ‘Tyskland – Erindringer om en nation’ oprindeligt udkom på engelsk.
I bogen argumenterer forfatter Neil MacGregor for, at Tyskland – til forskel fra alle andre europæiske lande – ikke har en samlende fortælling om sin egen historie. Både geografi og historie har altid været ustabile størrelser i Tyskland.
I hovedparten af de 500 år, som bogen omhandler, har Tyskland tilmed bestået af mange selvstændige politiske enheder med hver sin historie. Dertil kommer, at enhver bekvem national historie, som tyskerne måtte have fortalt sig selv før 1914, blev tilintetgjort af begivenhederne i de følgende 30 år.
Tysklands historie er således grundlæggende fragmenteret, men omfatter erindringer, erfaringer og oplevelser, som deles af mange tyskere. MacGregor har i denne bog udvalgt en række genstande, ideer, folk og steder, som stadig vækker genklang i det nye Tyskland – porcelæn fra Dresden og murbrokker fra samme bys ruiner, Bauhaus-design og tyske pølser, Karl den Stores krone og porten til koncentrationslejren Buchenwald – for at vise os noget om tyskernes referencerammer.
Bogen er et digert værk på 638 sider med masser af billeder til at underbygge fortællingen. Berlin fylder naturligvis en del i bogen, bl.a. i beskrivelser om nazitiden, DDR-tiden, Murens fald og den tyske genforening.
Et kort uddrag fra bogen:
“Det er nu 30 år siden, at Muren faldt , og næsten lige så længe siden, at et nyt Tyskland blev født. I denne periode har tyskerne gjort en kolossal indsats for at tænke klart og modigt over deres nationale historie. Genforeningen af Tyskland faldt sammen med en mere klarsynet historisk undersøgelse af en stor del af den tyske befolknings medskyld i forbrydelser, man længe blot havde tilskrevet “nazisterne”. Efterhånden som Berlin er blevet genopbygget, har der været et bevidst forsøg på at gøre de allermest smertelige erindringer offentlige, hvor det mest oplagte eksempel er holocaustmindesmærket for Europas myrdede jøder. Også her kan man se, at tyske monumenter ikke er som andre landes. Jeg kender ikke til noget andet land i verden, som midt i sin nations hovedstad rejser monumenter til minde om sin egen skam. Ligesom Siegestor i München står de der ikke alene for at mindes fortiden, men – og måske endnu vigtigere – for at sikre, at fremtiden bliver anderledes. Som Michael Stürmer, en fremtrædende politisk kommentator, bemærker: ‘I Tyskland har historiens formål i lang tid været at sikre, at det aldrig vil kunne ske igen.'”
Sideløbende med udgivelse af bogen åbner Nationalmuseet særudstillingen “Tyskland”.
Du kan gratis læse et uddrag af bogen her.
SÅDAN DELTAGER DU I LODTRÆKNINGEN
Læg en kommentar herunder, hvor du fortæller om: Hvilken del af Berlins/Tysklands historie er du mest interesseret i (og fortæl gerne hvorfor)?
Bemærk: Vi modtager meget “spam” i vores kommentarfelter. Derfor bliver din kommentar først synlig, når vi har godkendt den.
OM KONKURRENCEN
Konkurrencen løber til og med tirsdag 19. november 2019. Den foregår også på Vild med Berlins Facebook-side og Instagram-side. Vi finder vinderne gennem lodtrækning og kontakter dem direkte. Vinderne modtager efterfølgende deres bog direkte fra Gads Forlag.
OM FORFATTEREN
Neil MacGregor, f. 1946, er kunsthistoriker, forfatter og museumsdirektør for National Gallery 1987-2002 og for British Museum 2002-15.
2015-2018 var han den ledende af tre direktører for det nye museum Humboldt Forum i det genopførte slot i Berlin.
Hold dig ikke tilbage for at komme med den første kommentar om, hvilken del af Berlins/Tysklands historie du er mest interesseret i, for at deltage i lodtrækningen om bogen 🙂
For mig er der hård konkurrence mellem 2. Verdenskrig og tiden med Muren og Den Kolde Krig, og jo mere, man kommer til Berlin, dukker der historiske ting op, som måske ikke er store, verdenspolitiske begivenheder, men som også er interessante, fx Vestberlin som udkantsområde i 70’erne og 80’erne med bz-bevægelse, politisk oprør og ekstremisme samt et stort kreativt miljø. Også tiden mellem 1. og 2. verdenskrig er spændende. Man kunne nævne meget mere, og “Berlin – erindringer om en nation” vil garanteret åbne mine øjne for mange flere sider af Tysklands historie.
Mvh. Lars / Vild med Berlin
Historien inden 1. og 2. verdenskrig, da disse krige idag meget overskygger tysklands historie. Tyskland som var fyldt med spændende arkitektur, teknologiske fremskridt og som var et kulturelt førende land. Også noget om de tyske nationer inden 1870. Det ved jeg for lidt om, og det kunne jeg tænke mig at blive blive klogere på ?
Størst interesse har jeg i tiden umiddelbart efter 2. verdenskrig, Stasi og dens påvirkning på Østtyskerne.
Særligt tankevækkende er STOLPERSTEIN, som gør et kolosalt indtryk på en når man i dag gæster byen og som nu også opleves i andre storbyer.
Tiden efter 2. Verdenskrig, herunder Tyskland og Berlins deling frem mod 1989. Men også den sammenlagte bys historie op til nutiden er spændende. Det bliver alt sammen meget konkret når man har mulighed for at opsøge de konkrete lokaliteter og sætte iagttagelserne ind i den rette kontekst. Begivenhederne i 1989 var startskuddet til, hvad vi håbede var fredens Europa.
I fredags var jeg på Haus am Checkpoint Charlie og traf der ved et tilfælde den mand der har konstrueret “Goggomobilen” og senere transporteret flere personer over grænsen, med risiko for også eget liv og lemmer. Da blev historien nærværende for børn og voksne.
Jeg vil da gerne have fingre i denne bog. Er lige hjemkommet fra min 54. tur til Berlin. Nød igen byen og 30 års jubilæet for Murens fald. Desværre er Verden ikke blevet et bedre sted siden 1989.
Jeg synes Tysklands historie fra 1864 og til nu er den mest spændende periode, fordi den ligger indenfor mit umiddelbare ‘erindringsrum’. I min levetid har jeg hørt historie fortalt om denne periode. Spændende at lære mere og mere 🙂
Jeg interesserer mig meget for hele Tysklands historie, da jeg er tysklærer. Dog er det de historiske begivenheder i forbindelse med 2. verdenskrig, der gør mest indtryk 🙂
Jeg vil gerne danne mig et billede af Berlin i mellemkrigstiden, hvad var kernen i byen, og hvor gik bygrænsen. Og demografien.
Tyskland og Berlin har jo gennem mange år præget Europa’s historie og kultur. Så det med en speciel periode….det synes jeg er svært.
Dagens Berlin er meget spændende og utrolig sjov at besøge.
Berlins historie omkring den kolde krig, men hele Berlins historie har min interesse.
Jeg syntes DDR tiden er meget spændene. Historier om hvordan det var at leve i DDR tiden med Stasi og også hvor opfindsomme folk var, Det må være spændene at læse/lære om tiden før og efter DDR. Kort sagt Berlin/Tyskland har en spænde historie at fortælle..
mvh Jan
Min interesse er mellemkrigstiden og efter genforeningen.
Min 18årige søn interessere sig for tiden før 1. Verdenskrig.. Han er den største historie nørd jeg kender og hvis jeg vandt bogen ville jeg give den til ham… Han er grunden til at jeg i dag ved så meget om Europas historie ?
Hej.
Jeg vil gerne læse mere om den historiske tid længere tilbage, og blive klog på baggrundene for udviklingen frem til i dag,
Hilsen lisa
Jeg er mest interesseret i tiden under “ den kolde krig” , siden 1969 har jeg med mand og børn flere gange om året besøgt vore ( min mands ) venner i DDR , jeg opfattede , deres liv anderledes , men ikke så problematisk , som jeg siden har læst mg frem til . Dog føltes det forkert , at vi fra “ vesten “ havde rettigheder , landets folk ikke havde – bo på hotellet , de ikke måtte bo på / handle i intershop og købe varer , de ikke havde muligheder for at købe og krydse grænsen mellem øst og vest
Alt Moabit er klart mit ynglingssted i Berlin ❤️
Årsagen er ganske enkelt, at det har gået direkte ind i hjertekuglen på mig, det er råt, men på den fede måde og jeg har aldrig været nervøs når jeg gik rundt i området.
Samtidig har området et væld af fede restauranter
Tjek fx h
Arema
Dicker Engel
Delphine
Og ikke mindst min alt igennem bedste tyrkiske take away/restaurant Boğazıçi Turmstrasse 47
De små kneiper, så det føles bare som om, at man har været en del af byen og ikke blot turist
Og så de store tyrkiske supermarkeder på Turmstrasse
Området har også sit eget “Torvehaller”
Arminius Market Hall
Og en lækker isbar i Elberfelderstrasse
❤️??❤️
Alt Moabit er et meget overset område, der nu er ved at blomstre op.
Det var været virkelig interessant at følge denne udvikling igennem de 10 år jeg er kommet i Alt Moabit
Og vil blive ved med at komme i det område grundet dets sjæl og charme
??❤️??
Og jeg ville elske at sidde med denne gigantbog og læse endnu mere om historien????
Opdelingen af DDR og Vesttyskland, og murens opdeling af Berlin. Jeg var i Berlin første gang i september 89, dvs 2 mdr før murens fald. Var både i Øst og Vest Berlin og oplevede forskellen. Siden har jeg været der flere gange. Det samme gælder Harzen hvor vi fra Vest kunne se Bloksbjerg, men som dengang jo var lukket. Ville elske at læse bogen om vores naboland ?? TAK for en dejlig side iøvrigt ?
DDR-tiden og lige nu meget om hvad østtyskere der ikke ramlede ind i Stasi egentlig tænkte om deres land. Og hvad der blev af den politiske opposition i DDR efter genforeningen, for det var temmelig sikkert ikke den Kohlske genforening som blev resultatet, de havde ønsket sig. Det vil jeg gerne læse mere om, og så er der jo altid et par huller det ville være rart at få udfyldt med en ny god bog om Tyskland:-)
Jeg er meget fascineret af Berlin i 50’erne – årene efter Krigen, inden Muren. Jeg besøgte for nylig de imponerende beboelsesejendomme i Hansaviertel – opført til arrangementet Interbau i 1957. Hele området emmer af visioner og tro på fremtiden. Jeg har været mere end 10 gange, men finder hele tiden nye kapitler og rejser snart igen afsted.
Det er en meget spændende historie om vores naboland, som jeg personligt synes, at vi ved alt for lidt om i DK. Jeg vil gerne blive klogere på Berlins og DDR ,s historie og har pt en datter som bor i Berlin så derfor er det meget aktuelt for mig nu
Tiden efter genforeningen er mest interessant, fordi sårene stadig ikke er helet. Hverken i tyskerne eller i Berlins bylandskab.
Tyskland et faktisk blevet vores helt store feriemål de sidste mange år.
Det gælder alt fra nord til syd og både storbyer samt små byer.
Der så mange fine steder og så mange fortællinger over alt.
Hvem vidste at verdens højste koldvands geyser ligger i Tyskland
Det vil da svære så fedt at kunne læse om Tysklands historie,
Få en forståelse for dette store fantastiske land
Jeg er mest interesseret i tiden omkring murens fald. Det synes jeg er en yderst spændende tid, hvor byen liv ændrede sig
Jeg er mest interesseret i den tidlige periode med Otto I og forholdet mellem de mange tyske stammer og forholdet til Rom. Utrolig fascinerende og forvirrende periode i tysk og europæisk historie.
Jeg har altid været – som mange andre – interesseret i DDR. Hvordan man i DDR drev en socialistisk stat fascinerer mig og skræmmer mig samtidig. Siden jeg er kommet i forhold med en tysk person er jeg dog også blevet interesseret i, hvordan genforeningen i 1990 også førte til skuffelse, som stadig kaster lange skygger i nutiden.
Jeg er generelt interesseret i Tysklands historie fra afslutningen af 1 verdenskrig og frem til Murens fald i 1989 og Tysklands genforening- som afsæt for reflektioner over hvad fremtiden vil bringe. Specielt er jeg nysgerrig på modstanden mod GDR regimet i Friederichshain og Prenzlauer Berg i årene frem til 1989, herunder ungdommens rolle.
Tysklands historie har altid været interessant. Mest fantastisk for mig som er vokset op i DDR er at det blev en fredelig revolution og mit håb for fremtiden er at øst og vest også i fremtiden vil forstå hinanden og være et folk.
Jeg er netop på vej hjem til DK fra 1 uges ophold i Berlin for at kunne opleve stemningen og være med til at fejre 30års dagen for murens fald. En helt fantastisk uge i Berlin ?????
Lige nu er jeg nok mest fascineret af årene efter Første Verdenkrig og indtil nazisternes magtovertagelse i 1933. Landet var ustabilt, økonomien dårlig og demokratiet ikke rodfæstet. Men der var samtidig en voldsom kulturel udvikling, og forfattere og kunstnere fra hele verden strømmede til Berlin. Årene fra 1919 til 1933 viser vejen til nazismen, og de indeholder stor viden og lærdom, som vi har brug for i vores tidsalder, så vi kan styre uden om de fejl, som tyskerne begik.
Tysklands historie har siden statens tilblivelse haft afgørende indflydelse på det øvrige Europa, herunder DK. Jeg har på forskellige tidspunkter forsøgt at dykke ned i de forskellige perioder og kan nok ikke siges at have en specifik interessen for en bestemt epoke, men en samlet fremstilling “i øjenhøjde” lyder jo spændende!
På dette punkt har jeg svært ved at begrænse mig. Dels har jeg som tidligere tyskstuderende en bred interesse i Tysklands historie. Men Weimarrepublikken, anden verdenskrig og det delte Tyskland/Berlin topper listen hos mig. Særligt sidstnævnte af personlige årsager, fordi jeg har været på ferie i DDR mange gange som barn, hovedsageligt camping, vi havde sågar en dansk indregistreret Wartburg stationcar (og vi skulle ikke vente 10+ år på at få den, og kunne selv vælge farve, så vi havde først en gul og sidenhen en rød). Både den tid og min interesse for anden verdenskrig takker jeg min far – som desværre døde sidste år – for, han har også lært/givet mig kærligheden til det tyske sprog og til Tyskland generelt. ❤
Jeg synes bedst om tiden før nazisterne kom til magten i slutningen af 1920’erne, fantastisk beskrevet bl.a. i serien Babylon Berlin. Hvor byen er præget af en blanding af frisind/tolerance/fest – af en skam/nederlag/tabet fra første verdenskrig – med et voldeligt og korrupt politi og et ønske om forandring og forbedring – der med vores viden i dag, jo kom til at gå helt galt.
Jeg er mest interesseret i DDR tiden og min kæreste er vildt interesseret i anden Verdenskrig Tysklands indvirken deri. Min søn bor i Berlin og jeg vil gerne læse mere om byen.
Jeg synes, at ‘die Wende’ efter Mauerfall har været meget spændende at følge. Specielt har jeg været interesseret i, hvordan skønlitterære forfattere har formidlet de nye stærkt ændrede livsvilkår for især DDR-borgerne
Alt omkring Østberlin og Vestberlin før og efter murens fald. Tager atter en gang til Berlin om 14 dage og skal som sædvanlig bo i østberlin-delen, som endnu har mest charme og historie.
Jeg er ofte på dels gennemrejse i Tyskland og dels ophold i tyske byer som fx Dresden, Køln, Trier m.fl. ifm. at jeg er freelance rejseleder, og er alene af den årsag meget interesseret i Tysklands historie. Og specielt er jeg interesseret i Berlins meget spændende og spektakulære historie. Jeg har besøgt Berlin en hel del gange, og hver gang oplever man noget nyt.
Den bog vil jeg gerne vinde !
Min interesse dækker
Tiden efter 2. Verdenskrig – DDR-tiden med Stasi – Den Kolde Krig med deling af Berlin mm
Jeg vil gerne læse mere om DDR tiden og hvordan det udviklede sig igennem tre årtier!
Berlin-muren og en delt by er også særdeles spændende!
De personlige skæbner op til, under og efter anden verdenskrig, er normalt det der interesserer mig mest.
Har dog netop læst bogen Om hundrede år af Anna Elisabeth Jessen. En sønderjysk familiekrønike, hvor det er den store krig, som berører familien mest. Altså første verdenskrig. Så her er endnu et område af vores fælles historie, Danmark – Tyskland, som med fordel kan studeres.
Tiden lige efter 2. Verdenskrigs afslutning – op perioden op til 55, hvor en stor del af kvinderne var med til at bygge Tyskland op igen, sågar med hænder og primitive redskaber. Hjemvendte tyske soldater med manglende familier, der var blevet udslettet. Samme periode, hvor masser af amerikanere sad i fangenskab og alligevel nåede at få børn med tyske kvinder, inden de kom retur retur til USA. Det bliver dermed perioden, hvor min tyske nu afdøde mand, voksede op under fattige vilkår og alligevel nåede at få en universitetsuddannelse med bevidstheden om, at han aldrig ville få sin amerikanske far at se.
Jeg kan blive med at se film og læse romaner fra den periode.
De tyske jøders historie. Sporene i Berlin i Scheunenviertel. Der mærkes historiens vingesus.
Jeg var første gang i Berlin lige efter murens fald, og har siden været facineret af byen, og besøgt den flere gange. Tiden under 2. verdenskrig er specielt interessant, da jeg er barn af en tysk soldat, der var udstationeret i Danmark.
Jeg er nok mest optaget af Berlins historie. Fra jeg var en ganske ung pige, var jeg alene taget til Berlin første gang jul/nytår 1960/61, hvor jeg boede hos en familie i vest.
Det var en meget uhyggelig oplevelse for mig, at blive vist rundt, i den endnu efter krigen mærkede by, især den østlige del. Det gjorde et så voldsomt indtryk på mig, som den dag i dag stadig præger mig, når jeg er i Berlin.
Siden mit første besøg, har jeg været der lige efter muren blev opført og efterfølgende 34 gange. Har selvfølgelig været deltagende ved markeringerne og højtidelighederne ved mærkedage for murens fald.
Jeg bliver aldrig træt af, at følge Berlins udvikling, endsige besøge Berlin.
Berlin ist ein tolles Stadt, derfor er jeg interesseret i alt, der omhandler Berlin og dermed også Tyskland.
Efter at have fulgt serien om Bauhaus er jeg blevet interesseret i at uddybe min viden om i hvilken historisk
sammenhæng og tid , der dannede baggrund for skolens virke og udformning. Vil gerne vide noget mere om Weimarrepublikkens i dens korte levetid.
I sommer var jeg i Goslar hvor vi besøgte Kaiserpalz, der opdagede jeg mine huller i tysk historie. Det var rigtig interessant. Bl.a. vil jeg gerne vide noget mere om de forskellige riger, deres opståen og fald.
Jeg kommer ganske ofte til Berlin og har i den forbindelse sat mig en del ind i den nyere historie. derfor synes jeg det er spændende og interessant at få viden om hvilke strøninger der tidliger jar været.
BRDs problematiske årtier omkring 70’erne og 80’erne med Berufsverbot, RAF og Dutschkes ikke-voldelige oprør. Det synes jeg stadig står uforløst for Tyskland.
Weimar-republikken; håbet og optimismen oven på krigens rædsler afløstes af et rædselsregimente.
Tysklands historie ….. hvordan almindelige menneskers liv formede sig med de skiftende ideologier….
også nu..
Tiden op til 1989 synes jeg er særlig interessant, både fordi den havde så stor betydning for hele vores verden nu, men også fordi jeg dengang i min tidligere ungdom kom til byen flere gange – med min gymnasieklasse, med familie og bare selv. Men den tid står jo ikke alene, alle tider er forankret i historien, og for Berlins vedkommende – og den del som vedrører opdelingen i Øst og Vest – selvfølgelig 2. verdenskrig.
Det sidder stadig prentet i min hukommelse, da jeg i 1988 kørte i U-bahn, og man passerede forladte spørgelsesstationer i Berlin Mitte området. Husker ikke helt hvilke – måske Friedrichstrasse og et par andre?
Goethes og Shillers Tyskland, dvs. Weimar, hvor også Bauhaus har sin rod. Naturligvis også Berlin og DDDR tiden.
Berlins historie er som en plisseret nederdel, der bølger i vinden og skifter karakter, alt efter hvilken fold af plissén man nu ser. Alt ved denne by er spændende. Alle dens kroge og folder.
Min favorit.
Kejsertidens Berlin 1871 – 1918, udfordret af Paris, som byernes by. I dag ligger de store alléer og de store grandiose bygninger i Berlin, og minder os om tiden som var.
Tyskland har jo en vildt spændende historie, så det er svært at vælge periode. Men efterkrigstiden og den meget interessante Berlin, vil være et godt bud
Berlin er en samlet historie af op- og nedgange
Jeg har altid interesseret mig for Tyskland, men jeg føler, at jeg ikke har nok kendskab til landet og dets historie – det vil den udloddede bog give mig.
Det er især DDR/Stati og det vanvittige liv, som befolkningen levede, der interesserer mig mht. den nyere historie.