“Berlin – meine Liebe” er en utraditionel guide med mange personlige anbefalinger fra en, der kender byen rigtig godt.
Guidebøger med personlige indgangsvinkler til Berlin ser i stigende grad dagens lys, og det er en god udvikling. Frem for en pligtmæssig opremsning af hele paletten af fakta og muligheder er vi mange, der finder det langt mere inspirerende med forfatterens engagerede omtale af personlige favoritter – om det så handler om historiske steder, restauranter, barer, shopping eller andre sider af vores rejsemål.
Tidligere i år udsendte Gyldendal Lone Bechs ”Berlin – meine Liebe!”, der er 192 siders formidlet forelskelse i den storby, som hun tog varigt ophold i for 20 år siden. Hun har gennem årene engageret sig i adskillige kulturelle projekter i byen, været kommunikationschef i Admiralpalast-teatret og arbejder i dag som freelancer for kulturprojekter og -institutioner under firmanavnet Hej PR.
Selv om Lone Bech altså har haft permanent bopæl uden for Danmark i lang tid, har hun en rigtig god fornemmelse for, hvad der kan have interesse for danske gæster i byen, og det bliver fortalt med en insiders særlige fornemmelse for detaljen. Ikke bare de gode caféer med fantastisk kaffe er nævnt, men i tilgift får man eksempelvis også lige gadens kaldenavn og en anbefaling af en god croissant på menukortet. De små ting, der gør, at man får ekstra mod på at indtage byen og sikkert også med sin særlige viden vil kunne gøre indtryk på en rejsefælle.
Romantik og rustik mad
Bogens forord opfordrer til at gå på opdagelse i byen sammen med ”yndlingspartneren”, og mange steder bliver tankerne da også ledt hen på romantik. Den oplysning kan afholde nogle mænd fra at kaste sig over bogen, men faktisk er der en del afsnit, der måske appellerer specielt til dem: Bogen anviser den bedste Biergarten i mange forskellige kvarterer, og bogens kapitel om spisesteder har i den grad også fokus på det maskuline, rustikke.
Lone Bech forklarede det, da jeg mødte hende i Berlin i august: ”Der er mange gode etniske restauranter i Berlin, men dem kan man jo finde i alle storbyer rundt om i verden. Gode restauranter med tysk mad kan man næsten kun finde i Tyskland, så det vil da være ærgerligt at gå uden om den oplevelse.”
Af romantiske anbefalinger nævner Lone Bech blandt andet de bedste steder at nyde solnedgangen, tagterrassebaren med panoramaudsigt, hyggelige musiksteder og intime barer. Sammen med et fint indeks er kapiteloverskrifterne med til at gøre ”Berlin – meine Liebe” til en glimrende opslagsbog:
- Forelskelsen – Berlin, meine liebe!
- Milchkaffee – Den daglige dosis koffein
- Der himmel über Berlin – Sommer i Berlin
- Für Geist und Seele – Berlins kulturliv
- Geheime Orte – Opdag Berlins skjulte sider
- Lass uns um die Häuser zieh’n! – Natteliv
- Kauf dich glücklich! – Skal vi shoppe igennem?
- Guten Appetit! – Madkultur
- Berlin für Gross und Klein – Berlin for hele familien
- Klirrende Kälte und trotzdem schön – Vinter i Berlin
- Gute nacht! – Tips til overnatning
- So ist Berlin – Berlin i en nøddeskal
Mange sider af mangfoldige Berlin
Under overskriften ”Sommer i Berlin” fortælles der blandt andet om, hvor man kan blive kølet af i Spree og de mange søer, når temperaturerne stiger til højder som i denne sommer. Og ”Vinter i Berlin” fortæller selvfølgelig om det modsatte, når Berlin er isnende kold og man skal have varmen i saunaer og termiske bade. I modsætning til ”Berlin for hele familien” handler kapitlet ”Natteliv” om, hvor man nok ikke skal tage sine mindreårige børn med hen. Berlins mangfoldighed kommer til udtryk gennem underafsnit om erotik- og swingerklubber samt barer og klubber for homoseksuelle.
Nogle af nøgleordene i Lone Bechs kærlighedserklæring til Berlin opsummeres i de afsluttende to sider med overskriften ”Berlin i en nøddeskal”, hvor Berlin blandt andet betegnes som ”en by med en excessiv fortid og et overflødighedshorn af samtidshistorie”, ”mødet mellem Øst- og Vesteuropa”, ”kunst og kultur i overflod” og ”skøn og smuk og hæslig, rå og kold”, ”multietnisk og meget tysk på samme tid” og ”den mest afslappede storby i Europa”. De beskrivelser er vi vist rigtig mange, der kan tilslutte os, og jeg vil mene, at bogen netop er til os, der allerede har været i Berlin, og som gerne vil inspireres til nye oplevelser i byen. Når man først har siddet med bogen i hånden i lidt tid, glider tankerne ret hurtigt hen på, hvornår der mon igen er plads i kalenderen til et besøg …
Pokkers også. Hvorfor har denne bog ikke været skrevet før nu! Tag ikke til Berlin uden denne. Sikke en masse konkrete gode forslag og brugbare henvisninger. Alle andre rejsebøger – må de skamme sig.
Jeg kan simpelthen ikke vente med at komme til Berlin efter at have erhvervet denne bog.
Som garvet gæst i Berlin – og med stor kærlighed til byen, glæder jeg mig til at læse nærmere om “dennne” liebe!
Jeg glæder mig til at læse den, og ikke mindst gense Berlin, hvor jeg var for første gang sidste år, og faldt pladask for byen. Det er en by, jeg ved, jeg aldrig bliver færdig med, og gode tips er altid velkomne.
Pingback: Her finder du Berlins laptop-venlige caféer | Vild med Berlin
Julegaveideen til den allerkæreste:-)
Pingback: Mit Berlin #11: Tanker og anbefalinger fra en kender | Vild med Berlin