En parmesan-piges bekendelser

Parmesan i rigelige mængder er en menneskeret, mener Charlotte Papsø, der er medejer og madmor i caféen Kreuzbär i Århus samt flittig gæst i Berlin. Læs hendes varme anbefaling af restauranten Mädchenitaliener i Berlin.

Står man på Alte Schönhauser Strasse og ser over på restaurant Mädchenitaliener, ser man ikke, hvilket kulinarisk åndehul der gemmer sig bag de store ruder. Om efteråret og vinteren dugger disse, fordi stedet ånder af madglade gæster og liflige dufte. På en sommerdag står vinduerne åbne, og man kan se ind på de spartansk dækkede borde, hvor gæsterne sidder med vand og vinkarafler og nyder deres pastaretter. Betjeningen er venlig og på ingen måder hverken påtrængende eller fraværende.

Jeg har et ønske om at prøve alt på menukortet og er godt på vej, selvom jeg sværger til gentagelser og sikre hits, hver gang jeg åbner mine smagsløg for en ny restaurant. Mädchenitalieners brød er sprødt, og olivenolien, man kan dyppe det i, er drikbar direkte fra skålen (hvilket jeg dog indtil nu kun har været fristet til at gøre, men endnu ikke fuldført, da det nok ville kunne vække en vis form for utidig opmærksomhed).

Restaurantens forretter er delevenlige. Burrataen er blød og cremet og har det gode selskab af friske figner og parmaskinke. Deres ricotta med honning fungerer som både forret og dessert,. Den er frisk og falder let og sødt som et minde om et italiensk køkken med klinkegulv og et massivt træbord, man kan bænke venner ved. Deres gnocchi med salviesmør er smagfuldt afstemt, og portionens størrelse  giver lige præcis lyst til mere, men ikke en følelse af overmæthed. Alt kan nydes med husets vin, der på ingen måde er en stor udskrivning.

Restaurantens  pastaretter er eminente, og det bedste er den lille keramikskål med parmesan, som de stiller ved siden af ens tallerken. Ingen har forudbestemt, hvor meget parmesan den enkelte har brug for at dosere sin pasta tartufo med.

Jeg kunne højtideligt plædere for, at parmesan i rigelige mængder er en menneskeret. For mig er det en kvalitet, at man selv kan få lov til at tilsmage og dosere af denne velsmagende ost. Pasta tartufo er en ret, hvor den bløde pasta smelter sammen med trøffelsmagen og giver én lyst til at bestille flere retter.

Hvis man ikke er for sulten, kan det anbefales at dele et par pastaretter, så man får smagt lidt mere. Det kan ofte svare sig med en sen frokost – eller tidlig aftensmad om man vil – så man kan få en fornemmelse af stedet, uden at det er alt for fyldt. Alt godt kommer til den, der venter – og med ekstra parmesan.

Mädchenitaliener finder du på adressen Alte Schönhauser Strasse 12 i Berlin Mitte. Restauranten er populær, så det er en god idé at booke bord på forhånd.

OM FORFATTEREN:
Charlotte Papsø.
54 år. Uddannet lærer og underviser i dansk, engelsk og madkundskab på Frijsendal Friskole.
Er mor til 2 voksne børn og en kaffebar. Kaffebaren – Café Kreuzbär i Thorvaldsensgade 5 i Århus C – driver Charlotte sammen med sin partner, Bjørn. De har hentet inspiration til indretningen fra caféer i Kreuzberg/Friedrichshain, som de besøger en håndfuld gange om året.

Related posts:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *