Der kan ikke skrives flere digte om den döner

Charlotte Papsø, der er medejer og madmor i caféen Kreuzbär i Århus, elsker god mad. Gennem sine mange år som hyppig gæst i Berlin har hun opbygget et pænt stort katalog med yndlingsspisesteder i byen. Her kan du læse om 3 af hendes favoritter:

Den helt specielle aftenstemning, der hviler over Warschauer Strasse, er blandede stemmer fra folk, der går med flasker i hånden, netstrømper i tunge støvler, der rammer det brede fortov, og folk, der slentrer mod et, for mig, ukendt mål. Folk, der sidder ved borde-bænke sæt og holder om en brun flaske og snakker.

Mit mål ved ankomst til Berlin om aftenen, efter en lang køretur med blandede podcast-stemmer og musik fra en forgangen tid, er et godt måltid. Et køkken, der ikke lukker kl. 21, men er åbent, til der ikke er mere sult at stille. Seoul Kitchen på Warschauer Strasse  46 er sådan et sted, hvor det er godt at have bestilt bord, selvom man kommer senere og måske på, hvad man tror er en stille  tirsdag.

Jeg er til småretter, forretter, dips i lind strøm og noget, der kan dyppes i dip. Små stegte pandekager med cremet krydret mayo eller panerede kyllingebidder med sød chilisovs.
Restaurantens Mandu er en lækker forret og god til at bygge appetitten op. Hovedretten er bordgrillen med tilbehøret over dem alle:  Dip himlen – et lille fad med forskellige kimchi og saucer, stærke, krydrede eller  bløde i smagsnuancerne.  Man kan  fylde dip og kimchi  i sit salatblad og lave en lille wrap, toppet med kødet fra  deres BBQ. Det lækre møre marinerede kød på den varme pande, der steger videre ved bordet og vendes med sikker timing af tjeneren, der har på rygraden, hvornår de forskellige grill på de forskellige borde har den rette temperatur, og hvornår kødet er perfekt eller klar til at blive vendt.
En kold koreansk øl på en lun sommeraften er ikke at foragte, og jeg er skam heller aldrig for fin til cocktails til maden. Alt passer til koreansk BBQ.

Umami – lækker indonesisk/vietnamesisk fusionskøkken
Det er også værd at nævne Umami i Schlesisches Strasse 5. Et sted, hvor der altid er mange mennesker indenfor bag det tunge gardin. Sommer eller vinter er det indonesisk/vietnamesiske fusionskøkken velbesøgt. Der er altid plads til grupper og folk, der sidder længe og hænger over deres mad eller drikker drinks . De har billige og gode cocktails med eksotiske navne som Grassmolpolitan, Cinnamon Colada og Saigon Mule, og deres forretter er det hele værd. Vi er aldrig rigtig kommet længere på menukortet, og en stor risret er ikke altid det, jeg er mest sulten efter.

Stedet har lækre kammuslinger serveret på en ske, der er dumplings , friske forårsruller og stegte. Maden er frisk og velkrydret. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg spiser med øjnene og gerne vil smage så meget som muligt, før jeg bliver mæt, og så meget forskelligt som muligt. Nogle gange kræver det en dessert , men oftest en dessert-cocktail i stedet.

Ta’Cabron – en mexicansk perle
Lige om hjørnet fra Umami, i Skalitzer Strasse 60, ligger en autentisk mexicansk perle. Et lille sted med borde og bænke udenfor og et køkken, der summer af spanske gloser og dufter af simrende saucer og chili . Ta’Cabron hedder stedet, hvor man får en heftig margarita til sin quesadilla, eller man kan sammensætte en tacos-tallerken med bløde tacos og en velsmagende mole poblano eller vegansk fyld.

Deres guacamole er uden alt for store allergifremkaldende mængder af  koriander, og man har lyst til at lade sin mad tage et lille bad i det herlige grønne stads. Restauranten tager ikke imod betalingskort, men skulle man være kommet af sted uden nok kontanter, er der heldigvis en hæveautomat under 100 meter derfra.
OM FORFATTEREN:
Charlotte Papsø.
54 år. Uddannet lærer og underviser i dansk, engelsk og madkundskab på Frijsendal Friskole.
Er mor til 2 voksne børn og en kaffebar. Kaffebaren – Café Kreuzbär i Thorvaldsensgade 5 i Århus C – driver Charlotte sammen med sin partner, Bjørn. De har hentet inspiration til indretningen fra caféer i Kreuzberg/Friedrichshain, som de besøger en håndfuld gange om året.

Related posts:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *